Húszezren tüntetnek a jemeni fővárosban a kormány ellen

Vágólapra másolva!
Jemenben csütörtökre hirdették meg a harag napját a kormányellenes tüntetők, délelőtt húszezer ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon a szegénység és a kormány politikája ellen a BBC szerint. Többen a 32 éve hivatalban lévő elnök lemondását is követelik. A tiltakozók közölték, nem elég, hogy az elnök szerdán felajánlotta, a következő elnökválasztáson nem indul újra.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 20 ezer kormányellenes tüntető gyűlt össze csütörtök délelőtt a jemeni főváros, Szanaa egyetemének közelében - jelentette a BBC és a CNN. Az ország elnöke, Ali Abdullah Szaleh szerdán azzal igyekezett elvenni az élét az őt ért kritikáknak, hogy bejelentette, nem jelölteti magát újra a 2013-ban esedékes elnökválasztáson, és lemondott arról is, hogy fiának adja át a vezetői posztot, illetve politikai párbeszédre szólította fel ellenfeleit. A tüntetést ennek ellenére megtartják, ez a legnagyobb szabású az utóbbi napok tüntetései közül.

A harag napjára gyülekező emberek kormányt bíráló jelszavakat skandálnak, szegénységellenes transzparenseket emelnek a magasba. Sokan a kormány távozását, páran pedig a 32 éve hatalomban lévő elnök lemondását követelik. Van olyan tábla, amelyen ez a felirat áll: "Első Tunézia, aztán Egyiptom, és most Jemen", amivel az arab világon végigsöprő tiltakozáshullámra utalnak. A CNN szerint a gyorsan növekvő tüntetés környékén egyelőre nem lehet karhatalmi egységeket látni.

Jemenben rendkívül magas - 40 százalék körüli - a munkanélküliség, egyre drágábbak az élelmiszerek és a társadalom jelentős része súlyosan alultáplált. A népesség 40 százaléka napi kevesebb mint két dollárból (kevesebb mint 400 forint) kénytelen fenntartani magát.

A jemeni tüntetéssel párhuzamosan Egyiptomban véres utcai harcokat folytatnak egymással Hoszni Mubarak elnök maradásért, illetve távozásáért tüntető csoportok. (A szerdai eseményekről itt olvashatja helyszíni riportunkat, a kairói aktuális helyzetről pedig percről percre frissített összeállításunkban tájékozódhat). Jordániában is voltak tüntetések, itt Abdullah király már leváltotta a kormányt. Jemenben Szaleh elnök rendkívüli parlamenti ülést hívott össze a tüntetés előtt. Hasonló tömegdemonstrációkra korábban Algériában és Szudánban is volt példa. (Az arab világon végigsöprő elégedetlenségi hullámot a tunéziai elnököt elűző, heteken keresztül tartó tüntetéssorozat indította el, amelyről itt talál részleteket.)