Elítélték a Mohamed-karikatúra rajzolójához betörő férfit

Vágólapra másolva!
Bűnösnek találta terrorizmus vádjában a bíróság azt a szomáliai férfit, aki betört a Mohamed-karikatúrákat készítő dán férfi, Kurt Westergaard házába.
Vágólapra másolva!

Terrorizmus vádjában bűnösnek mondta ki a bíróság azt 29 éves szomáliai férfit, aki tavaly betört a dán karikaturista, Kurt Westergaard házába. A támadót meglőtték és megsebesítették a rendőrök, Westergaard azonban nem sérült meg, mert bemenekült a házában lévő pánikszobába.

Mohamed Geele-t korábban azzal is vádolták, hogy megpróbált megölni egy rendőrt, de ez alól végül felmentették. A szomáliai férfi tagadta a vádakat, a bíróságon azzal védekezett, hogy csak rá akart ijeszteni a karikaturistára. A bíróság várhatóan pénteken részletezi majd, hogy Mohamed Geele pontosan milyen büntetésre számíthat - írja a BBC.

2005 őszén tizenkét Mohamed-karikatúrát tett közzé egy dán napilap, Westergaard karikatúrája gyújtózsinóros turbánnal a fején ábrázolta Mohamed prófétát. Ezután tüntetésáradat söpört végig az iszlám világon.

A férfi kezdetben bujkált, végül úgy döntött, hogy beköltözik egy biztonsági berendezésekkel megerősített házba a második legnagyobb dán városban, Aarhusban. Tavaly szeptemberben Angela Merkel német kancellár Potsdam város médiadíját adományozta a férfinak.