Túlsúlyos betegek miatt nagyobbítják a mentőket a britek

Vágólapra másolva!
Jelentős pluszkiadást jelent a brit mentőszolgálatoknak, hogy az utóbbi időben egyre több a túlsúlyos beteg, de a paciensek átlagos súlya is jelentősen emelkedett. A mentősök kibővítik a kocsikat, újakat vesznek, nagy teherbírású hordágyakat szereznek be, de van, aki szerint inkább az elhízás megelőzésébe kellene energiát és pénzt fektetni.
Vágólapra másolva!

Szélesebb, sőt széltében kihúzva megnövelhető fekvőfelületű hordágyakkal, szélesített kocsibelsővel, különböző emelőkkel kénytelenek felszerelni a brit mentőautókat a mentőszolgálatok, miután egyre több a túlsúlyos beteg - jelentette a BBC. A lapnak nyilatkozó egyik mentőszolgálat vezetője szerint míg tíz éve, a betegek átlagos súlya 75-85 kilogramm volt, mostanra egy átlagos páciens 105-115 kilogrammos, de gyakran találkoznak 200 kilogramm körüli, sőt ennél nehezebb páciensekkel is.

A túlsúlyos paciensek mozgatását megkönnyítő extra felszerelések: elektromos és levegős emelők, speciális mentőautók, súlyos pluszköltséget jelentenek. Egy-egy speciális mentőautó 60-90 ezer fontba (18-28 millió forint) kerül, a szélesebb nagy teherbírású - akár 300 kilogrammos pacienst is elvbíró - hordágyak ára 7000-10 000 font (2-3 millió forint) is lehet

Forrás: AFP

A mentősök szerint a túlsúlyos betegek mozgatása a mentőkocsik személyzetére is kockázatokat jelent, és nem csak a nagyon súlyosak, már egy 100-110 kilogrammos beteg mozgatása is veszélyes lehet rájuk nézve. Frank Atherton brit közegészségügyi vezető szerint ugyanakkor nem szerencsés, hogy az egészségbiztosító ilyen lépésekre kényszerül, szerinte sokkal fontosabb lenne, hogy megelőzzék a túlsúlyosságot.