Uráncsempész magyarok bukkanak fel egy Wikileaks-aktában

wikileaks
Vágólapra másolva!
Az FBI is részt vett abban a nyomozásban, amelynek során két magyar és egy ukrán férfit is elfogtak Szlovákiában, még 2007-ben, mert fél kiló urániumot próbáltak meg egymillió dollárért eladni - derül ki egy Wikileaks-iratból. A csempészek valójában titkosrendőrökkel üzleteltek, így buktak le.
Vágólapra másolva!

A pozsonyi amerikai nagykövetség által készített, 2007 novemberében és decemberében született iratokat hozott nyilvánosságra a Wikileaks-aktákból a brit The Daily Telegraph. A jelentések egy Szlovákiában elfogott bandáról szólnak, amelynek tagjai radioaktív anyagot, feltehetően urániumot csempésztek és próbáltak eladni Pribenikben, a szlovák-magyar határátkelőnél.

A 2007 november végén született első, bizalmas minősítésű jelentés arról számol be, hogy a szlovák és a magyar rendőrség egymással együttműködve letartóztatott három embert Kelet-Szlovákiában, akik megpróbáltak eladni 500 gramm urániumot. A hatóságok még vizsgálják az anyagot, amely dúsított uránium lehet az irat szerint.

Az elkövetők közül ketten magyarok, egyikük pedig ukrán. Ketten Szlovákiában, egy ember Magyarországon van őrizetben - áll a jelentésben, amely szerint a szlovák hatóságok egy negyedik gyanúsítottat, egy szlovák állampolgárt is keresnek, aki a csoport feje lehet. Az elfogás összehangolt akció eredménye volt, amelyben a szlovák rendőrség ukrán segítséggel szerzett információt, és a magyar rendőrséggel is együttműködött. Az első adatok szerint az urániumot a gyanúsítottak megpróbálták készpénzért eladni - összesen egymillió dollárt kértek érte -, de az ügy bűnügynek tekinthető, nincs köze terrorizmushoz.

A szövegből az is kiderül, hogy a jelentés pillanatában a lefoglalt urániumot a szlovák belügyminisztérium egyik, nukleáris anyagok tárolására alkalmas épületében őrizték, Jasov városban, teljes biztonságban. Arról a rendőrségnek nem voltak adataik, hogy mi volt a veszélyes anyag utaztatásának a végcélja, vagy honnan származott, csak feltételezték, hogy Ukrajnából.

A jelentésből az elfogás részletei is kiderülnek. Eszerint a rendőröknek eredetileg az volt a szándékuk, hogy titokban figyelve a gyanús alakokat, kiderítik, hogy hová viszik az urániumot, de végül úgy döntöttek, hogy "nem vállalják a kockázatot, hogy az anyagot szem elől veszítsék", ezért titkosrendőrökkel akcióba kezdtek. Az álruhás rendőrök üzletelni kezdtek a gyanúsítottakkal, jelezték, hogy meg akarják venni az anyagot.

Forrás: MTI
A 2007-ben lefoglalt áru - a rendőrség felvételei

Az alkut a szlovák-magyar határátkelőnél kötötték meg, a magyar oldalon, majd ketten átmentek a szlovák oldalra, hogy ellenőrizzék, megérkezett-e a bankszámlájukra az álruhás rendőrök által megígért pénz. Amikor a rendőrnek a csempészek mintát mutattak az anyagból a határátkelőnél, azonnal elfogték őket. Ugyanebben a pillanatban a magyar rendőrök, a magyar oldalon elfogták a csempészek társát, aki egy kocsiban várakozott. Az autóban találták meg, és le is foglalták a többi urániumot, majd átadták az anyagot a szlovák rendőrségnek.

A Telegraph oldalán ugyanerről az ügyről egy egy héttel későbbi, 2007 december 6-i dokumentumot is közétettek. Ezt a titkos jelentést szintén a pozsonyi amerikai nagykövetség írta. Kiderül belőle, hogy az uránium lefoglalásának hírére FBI-ügynökök, valamint az amerikai Energiaügyi Minisztérium és a Védelmi Minisztérium emberei is Szlovákiába érkeztek, hogy "segítsék a szlovák hatóságokat a további nyomozásban".

A Szlovákiába érkező amerikaiak célja az volt, hogy vizsgálják meg az elkobzott anyagot, és derítsék ki, dúsított urániumról van-e szó. Ha a szükséges tesztek ezt kimutatják - áll a szövegben -, akkor az anyagot az Egyesült Államokba szállítják, ahol a Virginia állambeli Quanticóban dolgozó FBI-szakértők fel vannak készülve a további vizsgálatokra. Az elmúlt egy hétben az FBI, a követség és a szlovák hatóságok között szoros együttműködés alakult ki, az anyag vizsgálata érdekében - áll a második jelentésben, amely ugyanakkor már négy elfogott gyanúsítottról ír - addigra feltehetően az első jelentésben említett, szlovák állampolgárságú férfit is sikerült őrizetbe venniük a rendőröknek.

A február elsején a Telegraph oldalára kikerült Wikileaks-iratok közül több is nukleáris anyagok csempészetéről szól, a többi esetnek nincs magyar vonatkozása. 2007-ben az ügy nyilvánosságra került, a szlovák rendőrség és a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda közös sajtótájékoztatót tartott róla.