Tűz volt a szlovákiai Mohi atomerőműben

Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki november végén a szlovákiai Mohi atomerőműben, de a hatóságok nem tájékoztatták róla a közvéleményt - közölte az egyik szlovák hírportál szerdán. Az ország atombiztonsági felügyelete szerint a baleset nem veszélyeztette a környezetet.
Vágólapra másolva!

A hatóságok eltitkolták, hogy a Mohi atomerőmű második energiablokkjában tűz ütött ki még novemberben - közölte az aktualne.sk szlovákiai hírportál. Az írás szerint egy olajvezeték-szűrő szigetelésének a meghibásodása miatt olaj került a turbógenerátorba, amely a berendezés későbbi újraindításakor kigyulladt.

Az aktualne.sk szerint a közvélemény az erőmű dolgozóinak névtelen leveléből értesült a történtekről. A dolgozók szerint a turbógenerátor éppen a szűrő javítása miatt volt leállítva, az újraindításakor pedig több tűz keletkezett. Az atomerőmű dolgozói szerint hiba volt, hogy a berendezést beindították. "A vezetés a biztonság helyett a termelést helyezte előtérbe" - áll a levélben, amely az aktualne.sk birtokában van.

Az ügyet már vizsgálja a szlovák atombiztonsági felügyelet. "A baleset az atomerőmű másodlagos, nem nukleáris részében történt, a környezetet nem veszélyeztette" - állítja a hivatal igazgatója, Dagmar Zemková, aki szakértőket küldött a helyszínre, hogy ott is vizsgálódjanak.

"Megdöbbentő, hogy miközben a szlovák közvélemény csupa pozitívumot hall a Szlovák Villamos Művektől a szlovákiai atomenergiáról, egy tűzesetet eltitkolnak, s arról csak egy névtelen levélből értesülünk" - jelentette ki Andrea Zlatnanská, a szlovákiai Greenpeace szóvivője.