Életveszélyes hóvihar tombolt az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Évtizedek óta nem látott hóvihar söpört végig kedden az Egyesült Államokon, Új-Mexikótól egészen az északkeleti Maine-ig. Az erős szél fákat csavart ki és elektromos vezetékeket rongált meg, több repülőteret bezártak. Ez ellehetetlenítheti a rajongók eljutását a hétvégi, texasi Super Bowl-ra, ráadásul az előrejelzések szerint újabb viharok várhatók.
Vágólapra másolva!

A téli időjárás a hóvihar, a jég, a kemény fagy és az erős szél egyvelegével csapott le az amerikai államok mintegy felére kedden. A 3000 kilométeren át tomboló vihar több helyen áramkimaradásokat és közlekedési káoszt okozott, hatását, a várakozások szerint több mint 100 millió ember érzi meg az Egyesült Államokban - írja a CNN.

Az előrejelzések szerint a rossz idő ráadásul még napokon keresztül maradhat a térségben, és újabb viharokra kell felkészülni. Az időjárás a vasárnapi Super Bowl-t és az azt övező rendezvényeket is fenyegeti, kedden például a dallasi repülőteret időlegesen lezárták.

Az amerikai meteorológiai szolgálat mindenkit arra figyelmeztetett, hogy ne utazzon, mert ez egy "életveszélyes vihar", és a jeges és havas utakon elakadt autókhoz nem biztos, hogy idejében el tudnak jutni a mentőalakulatok.

Ugyanakkor az otthonaikban maradtaknak sem volt problémamentes az elmúlt nap: az erős széllökések fákat csavartak ki és elektromos vezetékeket rongáltak meg. Kedd este egyedül Indiana államban több mint hatvanezer háztartás maradt áram nélkül, de Ohióban is 22 ezer otthonban szűnt meg az áramszolgáltatás.

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!

A rengeteg hóval, havas esővel és jeges széllökésekkel kísért viharhoz hasonlót a NASA szerint az ötvenes évek óta nem tapasztaltak a térségben. A helyenként több mint kétméteres havat a fagyos hőmérséklet miatt csak nehezen tudják eltakarítani a házak környékéről és az utakról. Emiatt Illinois, Indiana, Missouri és Oklahoma államokban rendkívüli helyzetet hirdettek ki és a Nemzeti Gárda segítségét kérték az utakon rekedtek kimentésére. Chicagót érintette egyébként a leginkább a hatalmas vihar: a városban néhány óra alatt hatvan centiméternyi hó esett, amelyet a közterület-fenntartók egyelőre nem tudtak eltakarítani. Az államokban több ezer iskolában van tanítási szünet, de a kormányzati intézményekben és a legtöbb üzletben is előbb véget ért a munkaidő.

A légügyi hatóságok szerint kedden csaknem 6500 légi járat nem szállhatott fel, ami az amerikai kereskedelmi járatok mintegy 20 százalékát jelenti. A várakozások szerint szerdán is csaknem négyezer járat vesztegel majd a földön az időjárás miatt.