Lemondott a jordániai kormány

Vágólapra másolva!
Kedden lemondott a kormány Jordániában, ahol - hasonlóan több észak-afrikai és közel-keleti országhoz - ugyancsak tüntetéseken követelték az emberek a reformokat. Jordániában a többi országhoz képest békések voltak a demonstrációk, Abdullah a király hatalmát nem kérdőjelezték meg.
Vágólapra másolva!

Lemondott kedden Számir Rifai jordániai kormányfő, Abdullah jordániai király új miniszterelnököt nevezett ki Maruf Bakhit személyében, és politikai reformokat ígért - jelentette a BBC és az al-Dzsazíra. A tunéziai eseményeket követően - ahol két hete utcai demonstrációk során elüldözték az elnököt - több más észak-afrikai és közel-keleti ország mellett Jordániában is tüntetések kezdődtek a hatalom ellen. Míg az elnök hatalmának megdöntésére kedden készülődő Egyiptomban pénteken eldurvultak a demonstrációk, a szombaton a miniszterelnökség elé vonuló jordániai tüntetők megmozdulása békés maradt.

A Washington Post szerint a Jordániai tüntetők többsége - akik mögött iszlamisták, világi ellenzéki csoportok és nyugdíjas tábornokok szövetsége áll - nem kérdőjelezi meg Abdullah király hatalmát, csupán a kormány munkájával elégedetlen. (A térségen végigsöprő elégedetlenségi hullám által fenyegetett országokról bővebben itt olvashat.)