"Egész Egyiptom itt van" - egymillióan tüntetnek Mubarak ellen

egyiptomi forrongások, tüntetés Kairóban a Tahrír téren 2011. február 1-én
Vágólapra másolva!
Egymillióan tüntetnek Mubarak ellen Kairóban, az [origo] helyszíni tudósítója szerint olyan a hangulat, mintha a világ legnagyobb utcai bulija lenne, sokan gyerekekkel együtt mentek az utcára. Az egyik ellenzéki politikus szerint Mubaraknak semmi esélye, az emberek addig fognak tünetni, amíg kérésüknek megfelelően el nem tűnik.
Vágólapra másolva!

Már több százezer ember gyűlt össze a kairói Tahrír téren, hogy részt vegyen a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök leváltására szervezett meneten. Az [origo] helyszínen tartózkodó munkatársa szerint van, aki egymilliósra becsüli a tömeget. Nem csak a tér, de a környező utcák is tele vannak emberekkel, nagyon jó a hangulat, a tömegben sok a nő és a gyerek is, együtt tüntetnek a családok. Az emberek zenélnek, és jelszavakat skandálnak, a legnépszerűbb a "Tűnj el!" és a "Meg kell buktatnunk a rendszert!" - jelentette tudósítónk a Tahrír térről.

A téren már az erkélyekről is emberek lógnak, a tömeg tapsol, tudósítónk szerint olyan az egész, mintha a világ legnagyobb utcai buliján lenne. Az utcákon rengeteg az egyiptomi zászló, sok zászlón együtt szerepel a kereszt és a félhold, az emberek azt hangoztatják, hogy most nincs vallás, mindenki egyiptomi.

"Ez nem politikai tüntetés, egész Egyiptom itt van" - mondta az [origo]-nak Ajman Núr ellenzéki politikus. Núr a világi liberális beállítottságú al-Gad (Holnap) párt vezetője, aki 2005-ben 7 százalékot szerzett az elnöki választáson Mubarakkal szemben, majd négy évre börtönbe került. "Mubaraknak nincs már esélye, a hadsereg nem fog közbelépni, és a tüntetések addig fognak nőni, folytatódni, amíg le nem köszön" - mondta tudósítónknak.

Forrás: AFP/Khaled Desouki
Gyülekeznek a tüntetők a Tahrír téren. További képekért kattintson a fotóra!

Núr azt mondta, ő is indulni fog a választásokon, amelyeken olyan választási törvényre lenne szükség, amely tiszteletben tartja az emberek akaratát. Az ellenzéki politikus szerint Egyiptom baráti viszonya a nyugati országokkal és az Izraellel nincs veszélyben. Tudósítónk a téren több olyan plakátot is látot, amelyen Mubarakra Dávid-csillagot festettek.

A hadsereg semlegességet ígér

Az egy hete tartó egyiptomi tüntetéssorozat kedden érkezett fordulópontjához, miután az egyiptomi hadsereg hétfőn este egyértelművé tette, hogy nem hajlandó részt venni a tüntetések erőszakos letörésében. A hadsereg vezetői közölték, hogy legitimnek tartják az egyiptomiak követeléseit, majd hozzátették, hogy a csapatok "nem fognak erőszakhoz folyamodni Egyiptom nagyszerű népével szemben".

Korábban nem volt egyértelmű, hogy a katonák kinek az oldalán állnak, hiszen eredetileg Hoszni Mubarak egyiptomi elnök hívta be őket a városokba a rend fenntartására a rendőrség kudarca után, a fegyveres erőket azonban a tüntetők is éljenzéssel fogadták. A zavargásokról tudósító külföldi lapok szerint napok óta a hadsereg kezében volt Egyiptom sorsa, és a tábornokok döntésétől függ, hogy Mubarak elnök rezsimje túléli-e a tüntetéseket, vagy győznek a tiltakozók.

(A keddi tüntetés hátteréről és a lehetséges kimeneteléről ebben a cikkünkben olvashat bővebben, az egyiptomi forrongásokról szóló összes írásunkat pedig ezen az oldalon találja összegyűjtve.)