Obama is visszavonulásra szólította fel Mubarakot

Vágólapra másolva!
Ne jelöltesse magát a következő, szeptemberi elnökválasztáson - üzente a New York Times információi szerint Hoszni Mubarak egyiptomi államfőnek Barack Obama amerikai elnök. Mubarak állítólag még kedd éjszaka bejelentést tesz. Közben már folynak az egyeztetések az átmeneti időszakról.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök felszólította Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt, hogy ne induljon újra a szeptemberi elnökválasztáson - írja a New York Times washingtoni és kairói diplomáciai forrásokra hivatkozva. Obama üzenetét Frank Wisner korábbi kairói nagykövet adta át az egyiptomi vezetőnek. A találkozó tényét a BBC-nek amerikai diplomáciai források megerősítették.

Az al-Arabíja tévécsatorna meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt közölte: Mubarak még kedden beszédet mond, és bejelenti, hogy nem indul a következő, ősszel esedékes elnökválasztáson, addig azonban a helyén marad. A BBC arab nyelvű csatornájának a kormánypárt meg nem nevezett vezetői azt mondták: lehetséges, hogy bejelentést tesznek kedd éjszaka (kedd késő este Mubarak be is jelentette, hogy nem indul újra, erről itt olvashat).

Bár kedd késő estig Mubarak nem adta jelét, hogy engedne a lemondását követelő tüntetőknek, a háttérben már korábban megindultak a Mubarak utáni, átmeneti időszakról szóló egyeztetések az ellenzék és a hatalom képviselői közt. Az al-Arabíja szerint Omár Szulejmán alelnök - akit épp a tüntetések hatására nevezett ki helyettesévé Mubarak - tárgyalásokat kezdett az ellenzék képviselőivel.

A brit Telegraph című lap pedig arról ír, hogy Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség korábbi főigazgatója magas rangú katonai vezetőkkel találkozott kedden reggel, illetve telefonon beszélt a brit és az amerikai nagykövettel is. El-Baradei állítólag szerepet szán az átmenetben Szulejmánnak is, meg nem szervezik az új elnökválasztást. Egy másik forgatókönyv szerint el-Baradei háromtagú elnöki tanács felállítását javasolta, két civil és egy katona részvételével.