Az amerikaiak közel fele nem is hallott a WikiLeaksről

2011.02.01. 8:13

Az amerikaiak 42 százaléka hírből sem hallott a WikiLeaks portálról, és jóformán senkit nem érdekel az Egyesült Államokban Vilmos brit trónörökös és Kate Middleton közelgő házassága - derül ki a CBS amerikai televízió és a Vanity Fair közvélemény-kutatásából.

Hírből sem hallott az amerikaiak 42 százaléka az amerikai titkos dokumentumokat és diplomáciai táviratokat nyilvánosságra hozó WikiLeaks portálról, és mindössze 9 százalékuk gondolja azt, hogy a WikiLeaks "jó dolog". Az internetes oldalt "destruktívnak, de törvényesnek" tartja a megkérdezettek 23 százaléka, míg 22 százalék árulónak tekinti a Julian Assange ausztrál újságíró által létrehozott oldalt - derült ki a Vanity Fair magazin és a CBS amerikai televízió megbízásából készített közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit hétfőn hozták nyilvánosságra.

Assange a CBS 60 minutes című műsorának adott, vasárnap sugárzott exkluzív nyilatkozatában védelmébe vette a dokumentumok kiszivárogtatását, mondván, az embereknek ismerniük kell a nyers információkat, mert csak így lehet igazságos a társadalom, és működhet a civil szféra.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy az amerikaiak mindössze 4 százaléka mutat valós érdeklődést az április 29-ére kitűzött brit álomesküvő iránt. A megkérdezettek kétharmadát egyáltalán nem, 21 százalékát pedig kissé érdeklik a királyi menyegző részletei.