Kémfőnökből faragott alelnökkel csitítja Egyiptomot Mubarak

Vágólapra másolva!
Omár Szulejmánt, az egyiptomi hírszerzés vezetőjét nevezte ki egyiptomi alelnöknek szombaton Hoszni Mubarak elnök. A diktatórikus hatalommal bíró vezető ezzel egyik bizalmi emberét és lehetséges utódát emelte maga mellé egy olyan posztra, amelynek a jelentőségéről még nem is tudni semmit. Egyiptomnak Mubarak 30 éves uralma alatt egyszer sem volt alelnöke, és csak az elnöktől függ, hogy a létrehozott tisztséghez milyen jogokat rendel majd.
Vágólapra másolva!

A napok óta tartó egyiptomi tüntetésekre és zavargásokra válaszul alelnököt nevezett ki szombaton Hoszni Mubarak egyiptomi elnök. Az ország vezetője Omér Szulejmánt, az egyiptomi titkosszolgálat nagyhatalmú vezetőjét kérte fel alelnöknek, aki szombat délután le is tette az esküt.

Szulejmán Egyiptom leghíresebb katonai akadémiáján tanult, majd a hadsereg tábornokaként két Izrael elleni háborúban is részt vett. A kairói egyetemen politikai tudományokból szerzett diplomát, majd 1993-ban került át a hadseregtől a titkosszolgálathoz. 2000-től kémfőnöki munkája mellett diplomáciai közvetítőként is egyre nagyobb szerepet kapott - hangzott el róla az al-Dzsazíra arab hírtelevízió által készített életrajzi összeállításban.

Omar Szulejmán sokáig volt közvetítő a palesztin területeken a két konkurens politikai mozgalom, a Hamász és a Fatah között, valamint közvetítőként részt vett a Hamász és Izrael fegyverszüneti megállapodásainak tárgyalásain is. Szulejmán később több diplomáciai úton vett részt az USA-ban is. A titkosszolgálat vezetője Hoszni Mubarak elnök egyik legközelebbi, legfontosabb bizalmi embere, aki egyszer egy merényletkísérletet is túlélt az elnökkel.

Nem tudni, mi lesz a dolga

Az alelnök kinevezését az al-Dzsazírának nyilatkozó egyik kormánypárti képviselő azzal indokolta, hogy az emberek követeléseit meghallgatta az elnök, és így hajt végre változtatást. A politikus szerint ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy Mubarak hatalma egy részét átruházta volna, hiszen az egyiptomi alkotmány egyáltalán nem rendelkezik egy esetleges alelnök szerepéről. "Türelemmel kell lenni, meg kell várni, hogy kiderüljön, az elnök milyen jogosítványokkal ruházza majd fel Szulejmánt" - mondta a képviselő.

Omár Szulejmán az egyiptomi korábban Mubarak lehetséges utódaként is szóba került már, a titkosszolgálat főnöke ugyanis szeptemberben kampányt indított, amely szerint a 2011-es elnökválasztásokon ő is indulna. A kémfőnök arcképét tartalmazó választási plakátok ősszel több egyiptomi városban megjelentek, é azt hirdették, hogy ő "az igazi alternatíva". Az al-Dzsazíra szerint ugyanakkor a politikus ellen szól életkora, hiszen ő is Mubarakkal egy generációba tartozik, így nem jelent megújulást. Kinevezésének hírére az USA külügyminisztériuma is úgy reagált, hogy "nem elég csak megkeverni a posztokat" az egyiptomi kormányban, valódi reformokra van szükség.

Az al-Dzsazíra szerint Szulejmán valószínűleg nem tervez hosszú politikai karriert, hiszen ha a rezsim nem bukik meg, Mubarak elnök hosszú távon saját fiát, Gamal Mubarakot szeretné utódjának kijelölni. Szulejmán kinevezése az utcai tüntetők között sem aratott sikert, az al-Dzsazíra tudósítójának a Kairói Tahrir téren a tüntetők azt mondták, hogy túl közel áll a jelenlegi elnökhöz, ezért nem jelent igazi változást. A szombat este is tovább tüntető tömegek a rezsim teljes leváltását szeretnék elérni.

Egyiptomban kedd óta tartanak a tüntetések, amelyek péntek délután váltak erőszakos zavargásokká. A kormányellenes tüntetők Hoszni Mubarak lemondását követelik, a rendőrök pénteken vízágyúkat és minden lehetséges eszközt megpróbáltak bevetni, hogy megfékezzék a több ezres tömeget az egyiptomi városokban. Az utóbbi napokban nem csak Kairóban, és a város külső kerületeiben, hanem az északi országrészben fekvő Alexandriában, a déli Asszuánban, a Nílus deltavidékén fekvő Aszjútban, a Szuezi-csatorna melletti Iszmáilíjában, és a Sínai-félszigeten is voltak kormányellenes megmozdulások, péntek este óta pedig a hadsereg is bevonult a nagyvárosokba. A pénteki eseményekről itt, a szombat délelőtti történésekről itt olvashat, a legfrissebb fejleményeket pedig percről percre követheti ezen az oldalon.