Champs-Elysées, Times Square, Copacabana - milliók buliztak a utcákon

Vágólapra másolva!
Több százezren ünnepeltek szilveszterkor a világ nagyvárosaiban: Párizsban a Champs-Elysées, New Yorkban a Times Square, Rio de Janeiróban a Copacabana, Londonban pedig a Temze-part volt a fő buliszínhely.
Vágólapra másolva!

Mintegy 350 ezren ünnepelték az új évet Párizs nevezetes sugárútján, a Champs-Elysées-én, az emberek - köztük sok turista - összeölelkezve kívántak egymásnak boldog újévet, miközben a rendőrök éberen vigyáztak arra, hogy az örömittas tömeg ne tegyen kárt az üzletek kirakatüvegeiben - mint az ilyenkor már előfordult a francia fővárosban.

London és Edinburgh köztereit ugyancsak ellepték az önfeledt szilveszterezők, akik rendbontás nélkül köszöntötték az új esztendőt - a brit fővárosban a tömegek Temze partjairól nézték a tüzijátékot és a tizedik születésnapját ünneplő óriáskereket. Bécsben az idei szilveszteri attrakció sétarepülés volt, az erre vállalkozók a magasból csodálhatták az osztrák fővárosban rendezett újévi tűzijátékot.

Tallin, Madrid, New York

Tallinnban is volt tűzijáték, de ez most nem csupán az új évnek szólt, hanem inkább annak, hogy Észtországban bevezették az eurót: Andrus Ansip kormányfő az ország euróövezeti tagságát azzal ünnepelte, hogy euróbankjegyeket vett ki egy bankautomatából. Madridban a dohányosok számára ez volt az utolsó éjszaka, hogy vendéglátóhelyeken hódolhattak szenvedélyüknek, vasárnaptól ugyanis tilos a dohányzás az éttermekben és a kávézókban.

Az egy héttel ezelőtti heves hóviharok kellemetlen következményeiből éppen csak felocsúdott New Yorkban több százezren vettek részt a hagyományos óévbúcsúztatón a Times Square-en, Rio de Janeiro Copacabana strandján pedig mintegy kétmillióan ünnepeltek szilveszter éjjelén.

Kiribati és Sydney

A Csendes-óceáni Kiribatin ünnepelték először az új évet, magyar idő szerint délelőtt 11-kor lépett át a sziget lakossága 2011-be. Új-Zélandon magyar idő szerint déli 12-kor köszöntötték 2011-et, a BBC szerint ezrek ünnepeltek az új-zélandi utcákon.

Az idei szilveszter legdrágább tűzijátékát az ausztráliai Sydney-ben rendezték, magyar idő szerint délután 2-kor. Sydney híres kikötőhídjának környékén másfél millióan nézték végig a 2000-es év szilvesztere óta leglátványosabb előadást. Az ausztrál város azt ígérte, hogy a világ újévi fővárosa lesz, a 12 perces tűzijátékhoz 7000 kilogramm pirotechnikai eszközt használtak fel.

Forrás: AFP
Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

Merényletek Nigériában és Egyiptomban

Két afrikai országban, Nigériában és Egyiptomban merényletek vetettek árnyékot az újév köszöntésére. Abujában egy laktanyában kialakított piactéren robbant pokolgép, miközben az ott összesereglett emberek készülve az új esztendő fogadására ettek-ittak. Az eddigi adatok szerint 21-en haltak meg Alexandriában egy kopt keresztény templomnál végrehajtott, autóbombás merényletben



Tokió, Fülöp-szigetek, Vietnam

Tokióban az 1393-ban alapított Zodzsodzsi templomban több ezren gyűltek össze az év utolsó perceire, és hallgatták a szerzetesek imáját. Az éjszakában vigadozó emberek légballonokkal újévi kívánságaikat küldték az égbe, miközben a háttérben egy gigantikus, 15 tonnás harang zúgott.

A Fülöp-szigeteken a rettenetes hangerejű petárdák már az év végére készülve több száz embert sebesítettek meg, és félő, hogy ez a szám az ezer fölé emelkedik az újévi ünnepségek alatt. A filippínók a kínaiaktól vették át azt a hiedelmet, hogy a zajongás elűzi a rossz szellemeket és ördögöket, de túlzásba is vitték, mert dinamit erejű petárdákat és tűzijátékokat használnak.

Vietnamban először ünneplik az új évet december 31-én, korábban a holdév alapján, februárban ünnepelték az új évet. A katonai junta által uralt Mianmarban a kormány megtiltotta a tűzijátékot, és komoly szankciókat helyezett kilátásba az ellen, aki a tilalom ellenére tűzijátékozik.