Diplomatáknak mutogatja a lelőtt kémrepülőgépeket Irán

Vágólapra másolva!
Az iráni gyártású háborús eszközök mellett több külföldi lopakodót is kiállítanak Teheránban. Az Egyesült Államok mindeközben szeretné visszakapni pilóta nélküli kémrepülőgépét, amely december elején zuhant le, Irán szerint viszont bocsánatkéréssel tartozik, amiért megsértette az ország légterét.
Vágólapra másolva!

Több külföldi kémrepülőt is kiállítanak Iránban. Egyebek között négy izraeli és három amerikai lopakodót is bemutatnak, és a kiállításra meghívást kapnak a teheráni külföldi diplomaták és a helyi újságírók is - írja a Guardian az angol nyelvű Tehran Times című iráni lap beszámolójára hivatkozva. A kiállításon helyet kapnak az iráni gyártású háborús felszerelések is.

Az iráni Forradalmi Gárda a múlt héten mutatott be egy pilóta nélküli amerikai kémrepülőgépet, egy úgynevezett drónt, amelyről azt állítják, hogy lelőtték. Katonai szakértők azonban megkérdőjelezték az iráni állítások valódiságát, az Egyesült Államok pedig azt állítja, hogy a gép műszaki hiba miatt zuhant le.

A New York Times az ügyet jól ismerő szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy a lezuhant amerikai drón első számú feladata az iráni nukleáris létesítmények feltérképezése volt.

Egyelőre még nem tisztázott, hogy Irán miként jutott hozzá a kémrepülőgéphez. Barack Obama amerikai elnök hétfőn felszólította Iránt, hogy szolgáltassa vissza a gépet, Teherán azonban ezt visszautasította, és bocsánatkérésre szólította fel az Egyesült Államokat, amiért megsértette az ország légterét.

Mindeközben az iráni külügyminiszter felszólította Afganisztánt, hogy tiltsa meg az amerikai drónok repülését a légterében - jelentette az iráni állami hírügynökség. Egyes szakosodott internetes oldalak szerint az ilyen drónokat Afganisztánban vetik be, főként azért, hogy Iránról és Pakisztánról gyűjtsenek információkat.

A Christian Science Monitor című amerikai internetes lap közben egy iráni hadmérnökre hivatkozva azt írta, Irán a CIA drónját a navigációs gyengeségeit kihasználva tudta sértetlenül földre kényszeríteni.

Az amerikai hadsereg a lap szerint régóta ismerte az RQ-170 Sentinel drón navigációs gyengeségét, nevezetesen azt, hogy a gép, ha megzavarják a kommunikációját, robotrepülésre vált és "eszét veszti". "A leggyengébb pontja a GPS-navigáció" - mondta a meg nem nevezett iráni mérnök, aki az Irán által elfogott, pilóta nélküli amerikai repülőgépek elektronikájának vizsgálatával foglalkozik.

A mérnök szerint az irániak egy olyan zavaró technikát alkalmaztak, amelynek hatására a gép "azon a helyen szállt le magától, ahol akarták". Azóta pedig polgári és katonai szakértők vizsgálják a denevérszárnyú drón titkos elektronikáját és "lopakodó" technikáját. Az RQ-170-es elfogásában az irániak felhasználták a korábban elfogott amerikai drónok tanulmányozásából nyert műszaki ismereteiket is.