Az "üzletek ünnepéről" beszélt a karácsony esti misén a pápa

XVI Benedek pápa, éjféli mise, vatikán
Vágólapra másolva!
A katolikus egyházfő szerint a kor emberének a békéért kell cselekednie és el kell szakadni mindattól, ami "anyagi, mérhető és kézzel fogható". A szokottnál két órával hamarabb bemutatott misén XVI. Benedek azt mondta, a mai karácsony "az üzletek ünnepe".
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek hetedszerre vezeti a vatikáni karácsonyt, a nyolcvannégy éves katolikus egyházfő éjfél helyett este tíz órakor mutatta be az ünnepi misét harminc bíborossal koncelebrálva. Olaszul mondott beszédében a pápa hangsúlyozta, hogy Isten "szembeszáll minden erőszakkal, és a béke üzenetét hozza. Most, amikor a világot folyamatosan az erőszak fenyegeti több helyen és több módon." Az egyházfő szerint a kor emberének a békéért kell cselekednie.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Beszédének második részében XVI. Benedek a betlehemépítés hagyományát 1223-ban megteremtő Szent Ferencről beszélt, aki "teljesen új mélységben fedezte fel" Jézus emberségét. Mindez szerinte szemben áll a mai karácsonnyal, mely "az üzletek ünnepe, melyeknek vakító csillogása elrejti Isten alázatának misztériumát". A pápa szerint a mai embernek el kell szakadnia mindattól, ami "anyagi, mérhető és kézzel fogható".

XVI. Benedek vasárnap délben beszédet mond, és szokás szerint több mint hatvan nyelven, magyarul is, adja hírül Jézus megszületését, majd Urbi et Orbi karácsonyi áldását adja Róma városára és a világra.