A koszovói miniszterelnök szerint Szerbia elismerte Koszovó függetlenségét

Vágólapra másolva!
A szerb-koszovói határátkelők közös ellenőrzéséről született pénteki brüsszeli megállapodás Koszovó függetlenségének elismerését jelenti Szerbia részéről - jelentette ki a koszovói kormányfő. A szerb elnök azonban úgy nyilatkozott: országa nem fogja elismerni Koszovót.
Vágólapra másolva!

A határok integrált ellenőrzéséről csakis két olyan ország állapodhat meg, amely független és szuverén, ennélfogva a Brüsszelben létrejött megállapodás teljesen összhangban van Koszovó alkotmányával és törvényeivel - jelentette ki Hashim Thaci koszovói miniszterelnök, a kormány keddi ülésén. Thaci úgy értékelte, hogy a brüsszeli egyezmény rendkívül fontos lépés a rend és a törvényesség észak-koszovói helyreállítására és a megállapodás "Koszovó határainak egyfajta de jure elismerését jelenti Szerbia részéről".

A miniszterelnök kifejtette: "Hat átkelőn minden illetékes pristinai szerv a koszovói törvényeket fogja alkalmazni, míg az EU koszovói igazságügyi és rendőri missziójának tagjai (EULEX) a koszovói intézmények felkérése alapján azért lesznek jelen az átkelőknél, hogy szemmel tartsák és segítsék a határok integrált ellenőrzéséről szóló európai mércék alkalmazását". Thaci azt is elmondta, hogy a "Koszovó államiságát jelképező szimbólumokat mindenütt el fogják helyezni, úgy a merdari, mint a jarinjei és brnjaki átkelőknél".

A Koha Ditore című pristinai lap viszont úgy értesült, hogy két észak-koszovói átkelőnél, Brnjaknál és Jarinjénél a határ ellenőrzése nem egészen a koszovói kormány elképzelése szerint történik majd. Pristina ugyanis a brüsszeli megállapodásban kötelezettséget vállalt arra, hogy a két átkelőnek különleges státusa lesz, és továbbra is érvényben marad a nemzetközi békefenntartókkal (KFOR) és az EULEX-szel kötött szeptember 9-ei megállapodás.

A koszovói hatóságok képviselői szeptember 16-a óta vannak jelen a brnjaki és a jarinjei átkelőknél. Pristinának ez a lépése éles reagálásokat váltott ki az észak-koszovói szerbek részéről, akik a két átkelő koszovói "birtokba vételét" követően kezdték meg - tiltakozásuk jeleként - barikádok emelését Észak-Koszovóban.

A szerb elnök, Boris Tadic kedden azt mondta: bármilyen modellről is legyen szó, Szerbia nem fogja elismerni Koszovót. Az államfő helyeselte, hogy az észak-koszovói szerbek megkezdték az úttorlaszok eltávolítását, mert - mint mondta - bebizonyosodott, hogy az úttorlaszok nem képeztek akadályt ahhoz, hogy Pristina a koszovói vámosokat az északi átkelőkhöz szállítsa. "Ezt a műveletet, amint arról meggyőződhettünk, helikopterekkel hajtották végre, márpedig az égen nem emelhetünk barikádokat" - mondta Tadic, ezért ismételten szorgalmazta az úttorlaszok eltávolítását.