Volt Sin Bét- és Moszad-vezetők szivárogtathatták ki az Irán elleni támadás tervét

Vágólapra másolva!
Az Irán elleni katonai akció terveinek kiszivárogtatásával akarták megakadályozni a támadást a Moszad és a Sin Bét volt vezetői Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint. Az egyik kuvaiti lap szerint a terv már a megvalósítás fázisában volt.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot rendelt el az izraeli miniszterelnök a Moszad és a Sin Bét volt vezetői ellen, akik a gyanú szerint kiszivárogtatták az iráni nukleáris létesítmények elleni támadások tervét - írja a Guardian az al-Dzsarida című kuvaiti lap információira hivatkozva. Az izraeli titkosszolgálat, illetve belbiztonsági szolgálat volt vezetői, Meir Dagan és Juval Diskin Benjamin Netanjahu kormányfő szerint meg akarták torpedózni az Ehud Barak védelmi miniszterrel közösen kidolgozott tervét az iráni atomlétesítmények elleni támadásról. Állítólag Netanjahu tervének meghiúsítását támogatta az ellenzéki Kadima párt vezetője, Cipi Livni is, aki szerint a miniszterelnök kockára tette Izrael nemzeti érdekeit.

Az al-Dzsarida szerint a kiszivárogtatással a támadást akarták megakadályozni, a terv ugyanis már a végrehajtás fázisában volt. Dagan és Diskin is ellenzi a katonai akciót Irán ellen egészen addig, amíg rendelkezésre állnak más eszközök - mindenekelőtt a nemzetközi diplomáciai nyomás, esetleg a szabotázs. A volt Moszad-vezér Dagan januárban azt mondta: az Irán elleni támadás a legostobább ötlet, amelyet valaha hallott.

Netanjahu és Barak valódi szándékai ugyanakkor nem világosak - idézi a Háárec című izraeli lap újságíróit a Guardian, hozzátéve, hogy bár egyes vélemények szerint a két politikus bonyolult pszichológiai hadjáratot folytat, és nincs szándékában katonai akciót indítani, a hadsereg magas rangú vezetői mégis félnek. Az esetleges támadásról szóló vitát tovább erősítette, hogy Izrael szerdán sikeresen tesztelt egy nukleáris töltőfej szállítására is alkalmas, Iránig is elérő rakétát.