Tőrbe csalta a magyar hackert az amerikai titkosszolgálat

Vágólapra másolva!
Munkát követelt a Marriott szállodaláncnál egy magyar férfi, aki nem csak feltörte a cég számítógépes rendszerét, hanem azzal fenyegetőzött, ha nem veszik fel informatikusként, nyilvánosságra hozza a bizalmas adatokat. Az amerikai titkosszolgálat csapdát állított neki: eljátszották vele, hogy állásinterjúra hívják, ahol aztán mindent elmondott.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek találtak egy magyar állampolgárt az Egyesült Államokban két összefüggő bűntettben is. Egyrészt kártékony programot küldött a Marriott International számítógépes hálózatába, majd azzal fenyegetőzött, hogy a szállodalánc bizalmas adatait nyilvánosságra hozza, ha nem ajánlanak neki munkát. A büntetését kimondó ítélet februárban várható.

N. Attila 2010. november 11-én küldött egy e-mailt a Marriottnak, amelyben megírta, hogy hónapokon keresztül hozzáférése volt a számítógépes hálózatukhoz és megszerzett információkat a cégtől. A magyar férfi azt követelte a szállodalánctól, hogy vegyék fel informatikusként.

Két nappal később, miután nem kapott választ az első levelére, küldött egy újabbat, amelyhez csatolt nyolc olyan dokumentumot, amelyből hétről egyértelműen igazolható, hogy a Marriott hálózatából került ki. A dokumentumok pénzügyi, tulajdonosi és egyéb bizalmas információkat tartalmazott.

N. Attila elismerte, hogy a Marriott dolgozói számára küldött levelekben küldött olyan kódokat, amelyek segítségével hozzáfért a belső, zárt hálózat adataihoz. A Marriott azonban az amerikai titkosszolgálat segítségével csapdát állított a férfinak.

November 18-án a Marriott egy fiktív személy nevében felvette a kapcsolatot N. Attilával. A férfi azt hitte, hogy a szálloda személyügyi munkatársával levelezik és telefonál, és egy állást kért azzal fenyegetőzve, hogy nyilvánosságra hozza dokumentumokat, ha nem teljesítik követelését. A férfi elküldte útlevele másolatát és felajánlotta, hogy az Egyesült Államokba utazik.

2011. január 17-én N. Attila megérkezett a washingtoni Dulles repülőtérre abban a hiszemben, hogy állásinterjúra megy a Marriottba. Az "interjút" azonban az az ügynök tartotta, akiről a férfi azt hitte, a személyügyi munkatárs. A beszélgetés során N. Attila részletesen ismertette, hogyan törte fel a szálloda biztonsági rendszerét, lopta el a bizalmas adatait, és hogyan fenyegetőzött a nyilvánosságra hozatalukkal. Azt is elmondta, hogy hol található Magyarországon az ellopott adatokat tároló szerver.

A Marriott több mint 100 dolgozóját vizsgáltatta át, hogy feltárja N. Attila tevékenységének nyomait, eközben tanácsadókra és különböző költségekre 400 ezer és egymillió dollár közötti összeget költöttek.

Az ítélet 2012. február 3-án várható, addig a férfit felügyelet alatt tartják. A Wall Street Journal szerint legfeljebb 10 évet kaphat az adatok ellopásáért, és legfeljebb 5 évet a fenyegetőzésért.