Több mint száz év börtönre ítélték a spanyol ETA volt vezetőjét

Vágólapra másolva!
A baszk ETA szakadár szervezet volt katonai vezetőjét korábban többször elítélték gyilkosságért, a spanyol legfelsőbb bíróság hétfőn azonban egy tizenegy évvel ezelőtti pokolgépes merénylet miatt szabott ki rá több mint száz évet.
Vágólapra másolva!

Százöt év börtönre ítélte hétfőn egy spanyol bíróság Javier García Gaztelut, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű szakadár szervezet volt katonai vezetőjét, mert 2000 februárjában autóba rejtett pokolgéppel meggyilkolt egy szocialista politikust és annak testőrét. Gaztelut 2001-ben fogták el Franciaországban, 2007 decemberében átadták a spanyol igazságszolgáltatásnak, miután számtalan más gyilkosság elkövetése miatt több évtized börtönre ítélték.

A spanyol legfelsőbb bíróság által hétfőn meghozott ítélet az első azóta, hogy az ETA október 20-án bejelentette: feladja a Baszkföld függetlenségért negyven éven át folytatott harcát, és lemond az erőszakról. Gaztelut 2006 decemberében harminc év börtönnel sújtották a baszk Giupuzcoa tartomány elnöke elleni 1995-ös merényletért, valamint egy rendőr meggyilkolásáért.

További két másik ügyben 82 évi börtönt szabtak ki rá Fernando Mugica szocialista vezető meggyilkolása, valamint egy baszkföldi diszkó elleni 2000-ben elkövetett merénylet miatt. A baszk szélsőségesek egykori katonai vezetője végül ötven év börtönt kapott Miguel Angel Blanco néppárti városi tanácsos 1997-es elrablásáért és meggyilkolásáért.

Forrás: AFP

Diszkóban elkövetett merényletért és több szocialista politikus meggyilkolásáért is elítélték a volt katonai vezetőt