Szerb sajtóértesülések szerint napról napra romlik Ratko Mladic állapota

Vágólapra másolva!
A háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic a múlt héten rosszullétre hivatkozva nem jelent meg a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt, ezért elrendelték a teljes orvosi kivizsgálását. A volt boszniai szerb vezető azt szeretné, hogy szerb doktorok vizsgálják meg.
Vágólapra másolva!

A hágai Nemzetközi Törvényszék szerdán elrendelte Ratko Mladic volt boszniai szerb hadsereg-főparancsnok teljes orvosi kivizsgálását. A népirtással, emberiesség elleni és háborús bűnökkel vádolt tábornok a múlt héten rosszullétre hivatkozva nem jelent meg a törvényszék előtt, és már hosszabb ideje rosszullétre panaszkodik. Ügyvédje, Milos Salic szerint októberben tüdőgyulladással kórházba is került.

A Dnevni Avaz című szarajevói újság szerdai száma a Nemzetközi Törvényszékhez közel álló forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Mladic állapota napról napra romlik, a tábornoknak súlyos tüdőgyulladása van, és a tüdejében folyadékot fedeztek fel.

Ratko Mladic ragaszkodik hozzá, hogy szerb orvosok vizsgálják meg, és a kérését teljesítették is - kedden ebből a célból Hágába érkeztek a belgrádi Katonai Orvosi Akadémia orvosai. A szerb specialistáknak azonban csak vizsgálatra van felhatalmazásuk, a háborús bűnökkel vádoltak börtönének szabályzata szerint csak holland, illetve a börtön állományába tartozó orvosok írhatnak elő gyógymódot.

Mladicot 15 évi bujkálás után idén májusban fogták el egy vajdasági faluban, ahol háborítatlanul élt Milorad Komadic álnéven. A hágai törvényszék többek között a srebrenicai vérengzés felelősének tartja. A kelet-boszniai településen Mladic parancsnoksága alatt álló szerb csapatok mintegy 8000 ezer muzulmán férfit és fiút mészároltak le 1995 júliusában.

A Ratko Mladicról szóló cikkeinket itt olvashatja.