Rakétákkal fenyegeti az amerikai rakétapajzsot az orosz elnök

Vágólapra másolva!
Dmitrij Medvegyev elnök televíziós üzenetben számolt be az orosz népnek arról, hogy rakétákat irányíttat az amerikai rakétapajzs Európában kiépülő elemeire, ha nem sikerül megállapodni az Egyesült Államokkal és a NATO-val a közös európai rakétavédelemről.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök utasítást adott szerdán a kalinyingrádi övezetben lévő, rakétatámadásokat előrejelző radarrendszer üzembe helyezésére, és kilátásba helyezte, hogy ha nem születik megegyezés, rakétákat irányíttat az amerikai rakétapajzs Európában kiépülő elemeire. Dmitrij Medvegyev erről a lakossághoz intézett televíziós üzenetében számolt be. Sajnálatosnak nevezte, hogy nem vezettek sikerre az Egyesült Államokkal és a NATO-val kezdett tárgyalások a közös európai rakétavédelemről, mert - mint mondta - a partnerek nem veszik figyelembe Oroszország aggodalmait.

Oroszország szerint az amerikai rakétapajzs - a többi között Romániában és Lengyelországban lévő - európai elemei fenyegetést jelentenek saját nukleáris erejére, az amerikai kormányzat viszont azt állítja, az iráni rakétafenyegetés ellen van szükség a védelemre.

Moszkva beleegyezett abba, hogy mérlegeli a NATO tavaly őszi javaslatát az együttműködésről, a tárgyalások a rakétapajzsról azonban elakadtak, Oroszország ugyanis azt szeretné, ha a rendszert közösen működtetnék a NATO-val, az észak-atlanti szervezet azonban ellenzi ezt.

Medvegyev kilátásba helyezte azt is, hogy Oroszország kilép az Egyesült Államokkal megkötött új START-szerződésből. Hasonló fenyegetések már korábban is elhangzottak orosz vezetők részéről. Az AP hírügynökség szerint Medvegyev mostani nyilatkozatának címzettjei sokkal inkább az orosz választók, mint a NATO, Oroszországban ugyanis december 4-én parlamenti választásokat tartanak.