Politikusok elleni támadást tervezhetett a német neonáci csoport

Vágólapra másolva!
Iszlám szervezetek vezetői, valamint a szélsőjobboldal ellen harcoló politikusok ellen tervezhettek támadásokat a hétvégén elfogott német neonáci csoport tagjai a leégett házukban talált lista szerint.  
Vágólapra másolva!

Feltételezések szerint politikusok, illetve bevándorlói háttérrel rendelkező közéleti személyiségek ellen is támadást tervezett az elmúlt hét végén felszámolt, legkevesebb tíz gyilkosság elkövetésével vádolt német neonáci csoport. A szövetségi bűnügyi hivatal csütörtök reggeli közlése szerint erre utalhat, hogy a merénylők kiégett zwickaui lakóházában egy 88 nevet tartalmazó listára bukkantak. A listán a többi között néhány olyan parlamenti képviselő neve szerepelt, aki a szélsőjobboldal elleni harc legkövetkezetesebb képviselője volt.

A 88 feltüntetett személy között volt több németországi török, illetve más iszlám szervezet néhány vezetője. A szövetségi főügyész egy csütörtöki interjúban ugyanakkor azt hangoztatta: a lista nem jelent egyértelmű bizonyítékot a tervezett támadásokra. Erre viszont az egyik érintett Bundestag-képviselő úgy reagált: "Biztos, hogy nem karácsonyi üdvözletet akartak küldeni nekünk."

2002 és 2006 között kilenc bolttulajdonost öltek meg Németországban, nyolc török és egy görög nemzetiségűt. A nyomozók sem ujjlenyomatokat, sem szemtanúkat, sem gyanúsítottakat nem találtak, pedig 11 ezer embert és milliónyi telefonbeszélgetést ellenőriztek. Az egyetlen dolog, amely a rendőrség szerint összekötötte a gyilkosságokat, a fegyver, egy cseh gyártmányú Ceska 83 pisztoly volt.

A magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező csoport ügyében a múlt héten történt fordulat, amikor a csoport három tagja közül ketten bankrablást követtek el, majd lelőtték egymást egy kocsiban. A harmadik bűntársuk később feladta magát. Őt azzal vádolják, hogy felgyújtotta azt a zwickaui házat, amelyben éltek, ebben a házban találták meg a gyilkosságoknál használt Ceska típusú fegyvert. A gyanú szerint a társaság több bankrablásért és két robbantásért is felelős. A csoportot a gyanú szerint a német titkosszolgálat egyik tagja is segítette, ami nagy felzúdulást keltett Németországban.

Védelmet kérnek a németországi kisebbségek

A neonáci gyilkosságsorozat nyomán növekszik a félelem a helyi muszlim, illetve török szervezetek körében. A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa nagyobb védelmet követelt az államtól a szélsőjobboldallal szemben, erre a német belügyminisztérium ígéretet tett.

Hasonló követeléssel állt elő Kenan Kolat, a több mint 3 milliós németországi török közösség vezetője is. Kolat felvetette azt is, hogy a rasszizmus minden formája ellen az eddiginél szigorúbb törvényekre lenne szükség. A németországi török közösség a szélsőjobboldal ellen keményebb és határozottabb fellépést követel - hangoztatta a ZDF televíziónak nyilatkozva Kenan Kolat. Több újság ugyanakkor arról számolt be, hogy Törökországban egyre nagyobb aggodalommal szemlélik a Németországban történteket.

Christian Wulff államfő bizalmas találkozóra hívta meg a magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező neonáci csoport által meggyilkolt személyek hozzátartozóit. Az államfő meghívót küldött a kormány képviselőinek, valamint a parlamenti frakciók vezetőinek is. Több ellenzéki parlamenti képviselő azt sürgette, hogy rendezzenek hivatalos állami temetést az évekkel ezelőtt meggyilkoltaknak.

Több szakértő annak a nézetének adott hangot, hogy a történtek rendkívüli módon árthatnak Németország nemzetközi tekintélyének, és hátrányosan befolyásolhatják a gazdasági vonzerejét is. Az ország mostanáig a bevándorlók, illetve külföldi munkavállalók egyik legkedveltebb célállomásának számított, a feltárt neonáci bűncselekmény-sorozat azonban a jövőben elriaszthatja a potenciális bevándorlókat - vélekedtek a szakértők, akik szerint ennek ellensúlyozása érdekében arra van szükség, hogy a politika, illetve a biztonsági hatóságok kerüljék azt a látszatot, hogy "a jobb szemükre vakok". Elismeréssel szóltak ugyanakkor arról, hogy Angela Merkel kancellár félreérthetetlen harcot hirdetett a szélsőjobboldal ellen.