Neonáciknál talált fegyver lehet a német sorozatgyilkosság kulcsa

Vágólapra másolva!
Fordulatot hozhat egy eddig megoldatlan bűnügyben egy háromtagú neonáci banda utáni nyomozás Németországban. A rendőrök bankrablók után nyomoztak, amikor az egyik gyanúsított által felgyújtott házban megtalálták azt a fegyvert, amelyet egy éveken át tartó gyilkosságsorozatban használtak.
Vágólapra másolva!

A német hatóságok közelebb jutottak ahhoz, hogy megoldják a német kriminalisztika egyik legrejtélyesebb bűnügyét - írja a Spiegel. A nyomozók összefüggést találtak egy mostani bűnügy és egy korábbi, felderítetlen sorozatgyilkosság között. 2002 és 2006 között kilenc bolttulajdonost öltek meg országszerte, nyolc török és egy görög nemzetiségűt. A nyomozók sem ujjlenyomatokat, sem szemtanúkat, sem gyanúsítottakat nem találtak, pedig 11 ezer embert és milliónyi telefonbeszélgetést ellenőriztek. Az egyetlen dolog, amely a rendőrség szerint összekötötte a gyilkosságokat, a fegyver, egy cseh készítésű Ceska 83 pisztoly volt.

A nyomozók most összefüggést találtak a sorozatgyilkosság és egy jelenleg folyamatban lévő ügy között. A rendőrök három neonáci gyanúsított ügyében nyomoznak, akik közül ketten bankrablást követtek el pár nappal ezelőtt, majd lelőtték egymást egy kocsiban. A harmadik bűntársuk a héten feladta magát. Őt azzal vádolják, hogy felgyújtotta azt a zwickaui házat, amelyben éltek. A triót az újság szerint ismerték a rendőrök, kapcsolatban voltak egy szélsőjobboldali szervezettel, és bombagyártással is gyanúsították őket.

A német szövetségi nyomozóiroda hétfőn jelentette be, hogy megtalálták a korábbi sorozatgyilkosságokban használt Ceska-fegyvert a leégett zwickaui ház romjai között. A nyomozás során állítólag arra is bizonyítékot találtak, hogy a gyilkosságok mögött szélsőjobboldali motiváció állt, és "elégséges, tényszerű bizonyíték" van arra, hogy a gyilkosok összeköttetésben álltak szélsőjobboldali szervezetekkel.

A két bankrablónál ugyanakkor egy olyan fegyvert is találtak, amely egy 2007-es rendőrgyilkossággal hozható összefüggésbe. Az újság szerint "figyelemre méltó fejlemény" lenne, ha kiderülne, hogy a rendőrgyilkosság is összefügg a sorozatgyilkosságokkal.