Nem helyesli Irán megtámadását a francia külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Az Irán elleni szankciók szigorítását javasolja a francia külügyminiszter, de nem helyesli a katonai beavatkozást, mert az szerinte "destabilizálná a helyzetet a térségben". Izrael és Irán között pattanásig feszült a helyzet, Izrael és az USA a katonai csapás lehetőségét fontolgatja.
Vágólapra másolva!

A francia külügyminiszter nem helyeselné katonai beavatkozást az iráni atomprogram szétzúzására, ehelyett a Teherán elleni szankciók szigorítását javasolja. Alain Juppé az Europe 1 nevű rádiónak adott nyilatkozatában vasárnap kijelentette, hogy egy megelőző jellegű izraeli támadás "teljes mértékben destabilizálná a helyzetet a térségben", ezért mindent meg kell tenni a jóvátehetetlen dolgok elkerüléséért.

"Tovább szigoríthatjuk a szankciókat, hogy nyomást gyakoroljunk Iránra, és ezen az ösvényen haladunk tovább, mert a katonai beavatkozás teljes egészében ingataggá teheti a helyzetet" - mondta a francia külügyminiszter. Nicolas Sarkozy francia államfő a héten bírálta Irán "rögeszmés vágyát" az atomfegyver birtoklására, s kijelentette, hogy Franciaország nem nézné ölbe tett kézzel, ha Izraelt fenyegetés éri.

Pattanásig feszült a helyzet Izrael és Irán között, miután kiszivárgott hírek szerint Izrael, az Egyesült Államok és szövetségeseik katonai csapás lehetőségét fontolgatják Iránnal szemben. Simon Peresz izraeli államfő vasárnap arra figyelmeztetett, hogy az Irán elleni támadás esélye nagyobb, mint a diplomáciai megoldásé. Az egyre éleződő konfliktusban fordulat várható, hiszen a jövő héten nyilvánosságra hozzák a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) legfrissebb negyedéves jelentését az iráni atomprogramról. A BBC meg nem nevezett diplomáciai forrásokból úgy tudja, a jelentés bizonyítékokat tartalmaz majd arról, hogy Irán nem csupán békés célra dúsít uránt, hanem atomfegyver gyártására törekszik. Az izraeli-iráni konfliktus kiéleződéséről itt olvashat bővebben.