Nem beteg és kihallgatható Julija Timosenko a hatóságok szerint

Vágólapra másolva!
Kijevben megvizsgálták a volt ukrán kormányfőt, és az egészségügyi miniszter szerint nincs semmilyen súlyos betegsége. Egy emberjogi biztos szerint viszont Timosenko annyira beteg, hogy az ágyból sem tud felkelni.
Vágólapra másolva!

Nem szenved semmilyen súlyos betegségben és kihallgatható állapotban van a volt ukrán kormányfő - közölte az ukrán egészségügyi miniszter. "Julija Timosenko teljes orvosi kivizsgáláson esett át egy kijevi egészségügyi intézményben" - közölte Olekszandr Aniscsenko.

Nyina Karpacsova, az ukrán parlament emberjogi megbízottja és Timosenko rokonai szerint viszont a volt kormányfő súlyos gerincbántalmakban szenved. Az emberjogi biztos szerint Timosenko annyira beteg, hogy az ágyból sem tud felkelni. Ügyvédje szerint a volt kormányfő betegségében szerepet játszott az is, hogy cellájában 14 fok van.

Timosenko ideiglenes szabadlábra helyezését Viktor Janukovics ukrán államfő hagyta jóvá, akit Timosenko és hívei is többször azzal vádoltak meg, hogy koncepciós pert indított az 50 éves volt kormányfővel szemben. Janukovics kedden azt mondta, azért engedik ki a börtönből Timosenkót, mert az egészségügyi ellátás a börtönben nem megfelelő.

A volt ukrán miniszterelnököt október közepén hivatali visszaélés miatt hét év börtönre ítélte egy ukrán bíróság első fokon.