Kína szociális juttatásokat ígért a tibeti szerzeteseknek

Vágólapra másolva!
Nyugdíjat, segélyt és egészségbiztosítást is kaphatnak a jövőben a tibeti szerzetesek és apácák a kínai kommunista párt Tibetért felelős vezetője szerint.
Vágólapra másolva!

Kínai hírügynökségi jelentések szerint Kína megpróbálja stabilizálni a tibeti a helyzetet, ezért pénzügyi támogatást ígért a tibeti szerzeteseknek - írja a brit BBC. A kínai kommunista pártban Tibet vezetésére a közelmúltban kinevezett Csen Csuanguo bejelentése szerint a tibeti szerzetesek nyugdíjra, egészségbiztosításra, és segélyre is számíthatnak a jövőben. Az elmúlt hónapokban több tibeti szerzetes is felgyújtotta magát a kínai elnyomás elleni tiltakozásul.

A kínai vezető szerint Kína komoly energiákat mozgósít majd azért is, hogy biztosítsa a vizet, az elektromosságot és a telekommunikációs lehetőségeket a tibeti kolostorokban, ehhez adódnak majd hozzá a szerzeteseknek és az apácáknak biztosított szociális juttatások. A szerzetesek megélhetését eddig főként a civil szervezetek segélyei biztosították. A kínai kormány a tervek szerint 60 millió dollárt költene a tibeti mezőgazdaság fejlesztésére, de az ígéretek szerint több tibeti nyelvű könyvet és újságot is kiadnak majd.

Március óta nyolc szerzetes és egy apáca gyújtotta fel magát tiltakozásul a kínai vezetés elnyomó politikája ellen. Az esetek többsége a Szecsuán tartománybeli, túlnyomórészt tibetiek lakta Apa megyében történt. A tiltakozók közül öten meghaltak.

Kína, amely azt hangoztatja, hogy békésen szabadította fel Tibetet 1951-ben, és a helyi lakosság sorsának javításán fáradozik, a 2008-as zavargások után még szorosabb ellenőrzés alá vonta a tibeti autonóm tartományt és a környező, jelentős számú tibeti lakossal rendelkező régiókat. A kínai hatóságok az önégetést a terrorizmus egyik formájának tartják, amelyet szerintük Tibet függetlensége érdekében külföldi csoportok bátorítanak.

A Tibet környékéről érkező információk arra engednek következtetni, egyre többen hajlandóak életüket adni azért, hogy felhívják a világ figyelmét a tibetiek jogainak folyamatos és brutális megsértésére - figyelmeztetett a londoni székhelyű Free Tibet elnevezésű jogvédő szervezet.