"Pofa be!" - Kifakadt egy kínai nagykövet az indiai térképvitán

Vágólapra másolva!
Egy vitatott térkép miatt heves szóváltás alakult ki az indiai Delhiben a helyi kínai nagykövet és egy újságíró között. A diplomata azt mondta az újságírónak, hogy fogja be a száját, miután az több kérdést is feltett a térképről, amelyen Kína részeként ábrázoltak olyan területeket, amelyeket India sajátjának tekint.
Vágólapra másolva!

Csang Jan kínai nagykövet Delhiben vett részt egy sajtótájékoztatón, ahol egy kínai cég indiai befektetéséről szóló szerződést írtak alá. A cég által bemutatott térkép Kína részeként mutatott be olyan területeket, amelyeket India a saját részének tart, és emiatt feszült szóváltás alakult ki a nagykövet és egy indiai újságíró között - írja a BBC.

A nagykövet azt állította, hogy ez egy technikai probléma, majd amikor a riporter további kérdéseket tett fel a térképről, akkor a diplomata rákiáltott, hogy "pofa be!". "Azon dolgozunk, hogy barátságosabb viszonyt alakítsunk ki Indiával. Ez nem fog segíteni" - mondta később a nagykövet.

Kína és India határán több terület is vita tárgya a két ország között, amelyek 1962-ben egy rövid háborút is vívtak a határkonfliktus miatt. Azóta egy sor tárgyalást tartottak a viták rendezésére - írja a BBC, hozzátéve, hogy 2009-ben Kína tiltakozott amiatt, hogy Manmohan Singh indiai kormányfő az egyik vitatott hovatartozású területen, Arunachal Pradeshben tartott kampányrendezvényt.