Kiadhatják Svédországnak a nemi erőszakkal gyanúsított WikiLeaks-alapítót

Vágólapra másolva!
Elutasította a londoni fellebviteli bíróság Julian Assange fellebezését, így a szexuális erőszakkal vádolt WikiLeaks-alapítót kiadhatják Svédországnak.
Vágólapra másolva!

Kiadhatja Svédországnak a szexuális erőszakkal vádolt Julian Assange-t Nagy-Britannia, miután a WikiLeaks alapítójának fellebbezését elutasította a londoni fellebbviteli bíróság. Assange-t még ebben a hónapban kiadhatják Svédországnak.

Az ausztrál férfit a Wikileaks két női önkéntes munkatársa erőszakkal, illetve szexuális zaklatással vádolja. Svédország Assange kihallgatását tervezi.

A bíróság szerint nem lehet aránytalannak nevezni a svéd hatóságok döntését, amellyel európai elfogatóparancsot adtak ki Assange ellen, hiszen "nem egyszerű zaklatásról, hanem komoly szexuális bűncselekményről" van szó. Az aktivista kiadatását először februárban rendelték el. Az ausztrál férfi érvelése szerint az ellene felhozott állítólagos törvénysértések az angol vagy walesi törvények szerint nem adtak volna okot vádemelésre.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az aktivista tagadta az ellene felhozott vádakat, amelyek mögött szerinte politikai érdek húzódik. A nyilvánosságért és átláthatóságért küzdő WikiLeaks alapítója magára haragította az Egyesült Államokat, amikor több tízezer dokumentumot és diplomáciai táviratot tett közzé, amely a többi között érintette az iraki és az afganisztáni háborút is.

Assange ügyvédei azt mondták, a legfelsőbb bírósághoz fordulnak. Erre két hetük van, és ha a testület nekik ad igazat, védencük a jövőre esedékes tárgyalásig feltételes szabadlábon maradhat. Assange 2010 decembere óta házi őrizetben van Norfolkban, és naponta jelentkeznie kell a helyi rendőrségen.

A BBC korábban arról számolt be, hogy ha Assange-et kiadják Svédországnak, akkor az Egyesült Államok is kérheti a kiadatását. Védője akkor úgy nyilatkozott, hogy ebben az esetben fennáll a veszélye, hogy a guantánamói fogolytáborba is elszállíthatják, vagy akár halálra ítélik. Maga Assange is beszélt korábban arról, hogy szerinte egy amerikai börtönben megölnék őt.