Húsz év börtön járt a thai királynő megsértéséért

Vágólapra másolva!
Négy rendbeli felségsértésért egyenként öt, összesen húsz év börtönt kapott egy thai férfi. A 61 éves nyugdíjas sms-ekben írt sértő dolgokat a thai királynéról.
Vágólapra másolva!

Húsz év börtönre ítélt egy thai bíróság egy 61 éves férfit felségsértés és számítógépes bűncselekmények miatt. A férfi az ítélet szerint azzal követte el a felségsértést, hogy a thai királynőt érintő sértő sms-eket küldött Abhiszit Veddzadzsiva korábbi thai kormányfő személyi asszisztensének. Négy rendbeli felségsértésért ítélték el, ezekért egyenként öt évet kapott.

A Bangkok mellett élő, szájrákban szenvedő, ezért folyamatos kezelésre szoruló férfi nem ismerte el a bűnösségét. Azzal védekezett, hogy nem ismerte a mobiltelefon sms-funkcióit, és nem tudta, kinek küldte el az üzenetet.

Hogy mi szerepelt az üzenetekben, az nem ismert. Thaiföldön ugyanis, ahol rendkívül szigorúan büntetik a felségsértés minden formáját, még az is bűnnek számít, ha megismétlik a gyanított felségsértést.

Az Associated Press amerikai hírügynökség szerint a felségsértéses esetek akkor szaporodnak meg a bíróságokon, ha politikai válság van az országban. A politikai ellenfelek ugyanis ezt felhasználva igyekeznek ártani egymásnak. A hírügynökség által idézett statisztikák szerint 2010-ben 36 felségsértési eset volt, 2005-ben 18, míg 2000-ben csupán egy.

Az Amnesty International szerint a thai felségsértési törvény jelen formájában és alkalmazása során sérti a szólásszabadságot.