Három hét után derült ki, hogy felgyújtotta magát egy kínai a Tienanmen téren

Vágólapra másolva!
Egy brit turista felvételt készített arról, hogy egy férfi felgyújtotta magát a pekingi Tienanmen téren. A hír a kínai sajtóban nem jelent meg, pedig az eset októberben történt. November közepén azonban a kínai hatóságok is elismerték az öngyilkos akciót.
Vágólapra másolva!

Felgyújtotta magát egy férfi a pekingi Tienanmen téren. Ez az első nyilvános (és nem tibeti) tiltakozó akció 2001 óta azon a téren, amelyen 1989-ben a kínai kommunista hatalom erőszakkal verte szét a demokratikus átalakításért tüntető tömeget - írta a Telegraph.

Az eset még október 21-én történt, az állami cenzúra alatt álló kínai sajtóban sehol nem jelent meg a hír, egy ott tartózkodó brit férfi azonban felvételt készített az eset utáni állapotról, arról, hogy a férfi testét tűzoltó készülékkel eloltották. (A képet közzétette a Telegraph az oldalán.)

"A férfi éppen előttem hajtotta végre tettét. Átlépett az alacsony korláton, amely Mao (Mao Ce-tung korábbi kínai diktátor - a szerk.) képe előtt egy bicikliútnál húzódott. Csupán két-három méterre volt tőlem" - mondta Alan Brown, visszavonult hadi mérnök.

"Valamit mondott hirtelen, a közelben tartózkodó rendőrök hirtelen felfigyeltek, de a pasas már vette is elő az öngyújtóját, és felgyújtotta magát. Anélkül, hogy depressziósnak látszott volna, egyenesen felém nézett, majd felgyújtotta magát" - mondta Brown. Elmondása szerint ezután az egyik rendőr visszatért a motorjához, elővett egy tűzoltó készüléket, és eloltotta a lángoló férfit.

A kép nyilvánosságra kerülése után a kínai hatóság elismerte az esetet. Előtte azonban sem az erősen cenzúrázott kínai sajtóban, sem a Twitternek megfelelő kínai közösségi oldalon, a Weibón nem jelent meg hír az esetről annak ellenére, hogy Brown szerint több százan látták.

A kínai hatóság közleményt adott ki, amely elismerte, hogy október 21-én 11 óra körül történt az öngyilkos akció. Szerintük egy 42 éves Wang nevű férfi gyújtotta magát azért, mert ezzel tiltakozott egy polgári per számára kedvezőtlen eredménye miatt. A férfi a hivatalos közlemény szerint nem halt meg. Ezt alátámasztja Brown visszaemlékezése is, aki azt mondta, megdöbbent, hogy a rendőrök milyen gyorsan cselekedtek, majd a területet is nagyon gyorsan megtisztították "Ha valaki öt-tíz perccel az incidens után érkezett oda, már nem láthatott semmit" - állította.