Felszámolják a romanegyedet Ungváron

Vágólapra másolva!
Az ungvári polgármester városrendezésre hivatkozva készül felszámolni a város romanegyedét, ahol mintegy négyszázan élnek nagyon rossz körülmények között. Jogvédők attól tartanak, hogy a negyed lakóinak nem fognak megfelelő elhelyezést biztosítani. Az Ungváron élő romák közül sokan anyakönyvezve sincsenek.
Vágólapra másolva!

Városrendezési célból egy éven belül fel akarja számolni Ungvár romanegyedét Viktor Pogorelov polgármester, aki azt ígéri, hogy modulházakban helyezik el a lakóhelyükről kiköltöztetetteket. Roma jogvédők szerint azonban a kárpátaljai megyeszékhely Radvánc nevű kerületében található romanegyed megszüntetése nem lesz könnyű feladat. A telepen ugyanis összetákolt viskókban - ahogy hivatalosan becsülik - mintegy négyszázan élnek nagyon rossz, egészségtelen körülmények között - adta hírül szerdán a Reporter.delfi.ua ukrán hírportál.

Az internetes oldal ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az ungvári rendőrség adatai szerint a városban legalább 1700 cigány etnikumú lakos él, nagyobbrészt a radvánci romanegyedben. Roma szervezetek még ennél is többre, 3400-ra teszik Ungvár cigány lakosainak a számát. Sokuknak nincs semmilyen személyazonossági okmánya, és anyakönyvezve sincsenek, jóllehet Kárpátalján az illetékes hatóságok már több mint egy éve beindították azt a programot, amelynek célja a roma lakosság ellátása személyi okmányokkal.

Jevhenyija Navrocka ungvári romológus, a Romani Jag című cigány újság főszerkesztője azonban szkeptikusan viszonyul a radvánci roma negyed megszüntetéséhez és az ott élők átköltöztetéséhez. Mint a hírportálnak elmondta, külföldön is előfordul, hogy romatelepeket számolnak fel, de szerinte ott sem minden esetben biztosítanak megfelelő elhelyezést a lakóhelyeikről kiköltöztetett romáknak.