Eltérítettek egy huszonöt embert szállító kompot Törökországban

Vágólapra másolva!
A személyezeten kívül 19 utas tartózkodik azon a kompon, amelyet péntek délután térítettek el, feltehetően a Kurd Munkáspárthoz tartozók. A török hatóságok a parti őrség járműveivel és helikopterrel követik az utasszállítót, a rajta tartózkodók biztonsága érdekében azonban még várnak a rajtaütéssel.
Vágólapra másolva!

Egy robbanóanyaggal fenyegetőző férfi hatalmába kerített pénteken helyi idő szerint délután háromnegyed hatkor egy kompot, 25 emberrel a fedélzetén a Márvány-tengeren - írja a Reuters hírügynökség a helyi sajtóra hivatkozva. A hajón, amely Tuzla kikötő felé tart, 19 utas és hat tengerész van. Izmit város polgármestere az NTV televíziónak azt mondta, az egyik eltérítő azt állítja, hogy öten vannak, de a személyzet csak egy támadót látott.

A hatóságok a komp közelébe vezényelték a parti őrség három egységét és egy helikoptert, de az utasok épségét féltve nem próbálkoznak rajtaütéssel. A Reuters úgy tudja: a támadók átvették a jármű irányítását a kapitánytól, az utasok mobiltelefonjait pedig elvették. Egy helyi újság a hírforrás megjelölése nélkül azt közölte, a komp elfoglalójáról úgy vélik, hogy a kurd lázadók soraiba tartozik, és beszélni akar a sajtónak.

Binali Yildrim közlekedési miniszter is azt mondta: a komp eltérítői azt állítják, hogy a PKK-hoz (a Kurd Munkáspárthoz) tartoznak. A hatóságok felkészültek arra az esetre, ha elfoglalói a közeli Imrali szigeten akarnának kikötni, ahol a párt történelmi vezetője, Abdullah Öcalan raboskodik 1999 óta.