Elkaszálta az ukrán parlament a Timosenko szabadulásával kecsegtető törvényt

Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, bűnösnek találták, hivatali hatalommal való visszaélés,
Vágólapra másolva!
Börtönben marad Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök, miután a parlament leszavazott egy számára kedvező törvényjavaslatot. A javaslat más kategóriába sorolta volna a politikus terhére rótt bűnöket, amelyekért első fokon hét év börtönre ítélték.
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament elutasította kedden azt a törvénymódosítási javaslatot, amelynek alapján Julija Timosenko volt kormányfő nem bűncselekményt, hanem csak kevésbé súlyosan büntetendő gazdasági bűncselekményt követett el. A törvény lehetővé tette volna a bebörtönzött politikus szabadlábra helyezését, de nem kapott elegendő támogatást.

Timosenkót hivatali hatalommal való visszaélésért ítélték október 11-én első fokon hétévi börtönbüntetésre. Hétfőn a volt kormányfő ügyvédje közölte: védence várhatóan hosszú hónapokig börtönben marad, ugyanis a jogrendszer változtatásával remélt kiszabadítása szinte biztosan kudarcra van ítélve.

A politikust azzal vádolják, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül engedélyezte az orosz gáz magasabb áron vásárlásáról szóló szerződések aláírását, amelyek így rendkívül előnytelenek voltak Kijev számára. Timosenko mindvégig tagadta, hogy bűnt követett volna el (A Julia Timosenko peréről szóló cikkeinket itt találja).