Elfogadta a miniszterelnöki megbízatást Mario Monti

Vágólapra másolva!
A Silvio Berlusconit váltó Mario Monti a miniszterelnöki tisztség mellett a gazdasági minisztériumot is irányítani fogja Olaszországban. Az új kormányfő felel a megszorító intézkedések megvalósításáért.
Vágólapra másolva!

Mario Monti kijelölt olasz kormányfő szerdán hivatalosan is elfogadta a miniszterelnöki megbízatást, amelyet vasárnap ajánlott fel neki Giorgio Napolitano köztársasági elnök. Monti bejelentette, hogy a miniszterelnöki tisztség mellett a gazdasági minisztériumot is ő fogja irányítani. Miután Napolitano elfogadja az új kormány névsorát, a kabinet tagjai leteszik a hivatali esküt.

Az új miniszterelnök lesz a felelős azoknak a megszorító intézkedéseknek a megvalósításáért, amelyeknek a célja, hogy az ország úrrá tudjon lenni a rekordmagasságokba szökött adósságokon. A 68 éves Monti nagy tiszteletnek örvendő közgazdász, aki korábban az EU versenyügyi biztosa is volt, és egy európai elemző intézetet is vezet. A közelmúltban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy újságcikkek tömkelegében kritizálta Berlusconit, és átfogó reformokat javasolt az olasz gazdaság megújítására.

Silvio Berlusconi kormányfő az után távozott a hatalomból, hogy Olaszország megroppant a gazdasági válság súlya alatt.

Délután öt órakor teszi le esküjét a kivétel nélkül szakértőkből álló, Mario Monti vezette új olasz kormány. "Politikusok nélkül könnyebb lesz a munkánk" - kommentálta kormánya névsorát az új olasz miniszterelnök. Monti ennél is jelentősebbnek nevezte a gazdaságfejlesztési és az infrastrukturális, valamint a közlekedési tárca egyesítését egy csúcsminisztériumban Corrado Passera, az Intesa Sanpaolo bankcsoport távozó vezetőjének irányításával.

Az új kormányt tizenkét miniszter és öt tárca nélküli miniszter alkotja. Az igazságügyi, a belügyi és a munkaügyi tárca élére nő került. Az új olasz kormány kivétel nélkül eddig pártpolitikai szerepet sohasem vállalt szakértőből áll, többségük közgazdász és jogász.

A belügyminiszter Anna Maria Cancellieri prefektus, az igazságügyi miniszter Paola Severino jogászprofesszor, Francesco Profumo oktatási miniszter pedig eddig az olasz nemzeti kutatóintézet elnöke volt. A nemzetközi kooperációért felelős tárca nélküli miniszter Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed közösség elnöke lett.

A mandátuma időtartamára vonatkozó újságírói kérdésre Monti azt válaszolta, hogy kormánya tartósságát "cselekvési képessége és a lakosság meggyőzése" határozza meg. Politikai elemzők "a legrosszabb kezdetnek" nevezték a csupa szakértőből álló miniszteri csapatot, amely így gyenge lesz a parlamenttel szemben. A kormány felállítása volt a könnyebbik feladat, most jön a neheze - írta a sajtó felmérésekre utalva, melyek szerint az olaszok fele bízik Montiban, de 93 százalék úgy gondolja, a közgazdász vezette kormány jelentős áldozathozatalra kényszeríti majd őket.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt (PD) megelégedéssel fogadta a miniszteri listát. Roberto Calderoli, az ellenzékbe vonuló Északi Liga politikusa kijelentette, a rossz kezdetnek csak még rosszabb folytatása lehet.

Az olasz sajtó szerint a szombat este lemondott Berlusconi már a múlt: a volt kormányfő palotája elől eltűntek a tiltakozók, az éltetők és a kamerák is. Az újságok Monti elegáns öltözködését, diplomatikus, visszafogott stílusát, finom humorát dicsérték. Nevéből anagramma is született Mario Monti-Rimontiamo (újraindulunk) szójátékkal. Egyébként Monti is Milan-szurkoló - ez az egyetlen közös vonás az új és a távozó miniszterelnök, Berlusconi között, jegyezték meg a lapok.