Egy magyar is őrizetben a varsói zavargások után

Vágólapra másolva!
Kilencvenkét német, egy spanyol és egy dán állampolgár mellett egy magyart is őrizetbe vettek a pénteki varsói zavargások alatt. Huszonkilencen kórházba kerültek, negyven rendőr könnyebben megsérült.
Vágólapra másolva!

A pénteki lengyel nemzeti ünnepen Varsóban kitört zavargások nyomán a hatóságok 210 személyt - köztük egy magyar állampolgárt - vettek őrizetbe, az összecsapásokban 40 rendőr könnyebben megsérült, a rendbontók 14 URH-s kocsit vertek szét - közölte a varsói rendőrkapitányság szóvivője. Azt is elmondta, hogy huszonkilenc embert vittek kórházba.

A őrizetbe vettek csaknem fele külföldi: 92 német, egy spanyol, egy magyar és egy dán állampolgár van köztük. Negyvennyolc óra elteltével büntetőeljárás eljárás indul ellenük, ha beigazolódik, hogy veszélyeztették a rendőrök testi épségét és kárt okoztak.

Forrás: AFP/Wojtek Radwanski
Zavargások Varsóban

A lengyel igazságügyi miniszter szombaton elmondta, hogy a varsói belvárosi bírósághoz már szombat reggel beérkeznek az első feljelentések, és az ítéleteket gyorsított ütemben fogják meghozni. Harminc bíró foglalkozik a rendbontási ügyekkel, a bírók egy részét szabadságukról hívták vissza. Hangsúlyozta, hogy a külföldiekkel szemben ugyanolyan szigorral fognak eljárni, mint a lengyel állampolgárokkal.

Pénteken, az előző évekhez hasonlóan több különböző radikális jobboldali szervezet jelentett be közös demonstrációt az ünnepre, de felvonultak baloldali és anarchista szervezetek is. Utcai harc bontakozott ki a rendőrökkel, akik vízágyút és könnygázt vetettek be. A tüntetők petárdákkal, szemetesládákkal, védőkorlátokkal, kövekkel, palackokkal dobálták a rendőrkordont.