Bemutatta az új lengyel kormányt Donald Tusk miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Négy nő is van az új lengyel kormányban, amelyet csütörtökön mutatott be az államfőnek és a nyilvánosságnak is Donald Tusk kijelölt lengyel miniszterelnök. Új vezetője lesz az igazságügynek, a közoktatásnak és az egészségügynek, de több kulcstárcában maradtak a régi emberek.
Vágólapra másolva!

Donald Tusk kijelölt lengyel miniszterelnök csütörtökön sajtóértekezleten ismertette az új kormánya összetételét, azt követően, hogy a Belweder-palotában tájékoztatta Bronislaw Komorowski államfőt az új kabinet névsoráról. A Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) új koalíciós kormányában továbbra is miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter maradt Waldemar Pawlak, a PSL elnöke. A kulcstárcák közül a külügy, a pénzügy és a nemzetvédelmi tárcák gazdái nem változtak.

Új vezetője lesz többek között a kincstárügyi, igazságügyi, közoktatási, egészségügyi és sportminisztériumnak. Az új kormányban négy nő van.Tusk pénteken tartja meg expozéját a szejmben, a bizalmi szavazásra szombaton kerül sor.

Az októberi választásokon az addig is kormányzó koalíció két pártja, a Polgári Platform és a Lengyel Parasztpárt biztos többséget szerzett, ezzel Lengyelországban az 1989-es rendszerváltozás óta először történik meg, hogy egy párt kormányzati felhatalmazást kap két egymást követő parlamenti ciklusra. Donald Tusk október közepén még azt mondta, hogy az év végéig, vagyis az EU-elnökség lezárásáig nem akar változtatni kormánya összetételén.