"Rossz időkre" számítanak a gazdag országokban élők

Vágólapra másolva!
A japánok, a franciák és a britek szerint kifejezetten "rossz idők jönnek", a nigériaiak, kenyaiak és egyiptomiak szerint viszont fellendülés várható a gazdaságban a közeljövőben - derült ki egy július és szeptember között, huszonötezer ember megkérdezésén alapuló felmérés szerint. A kutatás azt mutatja, hogy a gazdag országok lakói pesszimisták, a fejlődő államokéi viszont optimisták.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium megbízásából a Globescan piackutató cég készített felmérést, amelyben huszonöt gazdag és feltörekvő ország gazdasági kilátásokhoz való hozzáállását vizsgálta. A július és szeptember között készült kutatás szerint a gazdag országokban a fogyasztók pesszimisták, míg a feltörekvő gazdaságú államok lakói inkább optimisták voltak. A felmérés szerint ez is arra utal, hogy felemás lesz a gazdasági recesszióból való kilábalás - írja internetes oldalán a BBC.

A Globescan közvélemény-kutató több mint huszonötezer embert kérdezett meg a felmérés során, amelyből az derült ki, hogy Japán, Franciaország és Nagy-Britannia lakói szerint kifejezetten "rossz idők jönnek". Az említett három országban a megkérdezettek több mint fele különösen elkeserítőnek látta a gazdasági helyzetet.

Az úgynevezett gazdag országok közül a felmérés szerint egyesül Németország volt kivétel, ahol a megkérdezettek 36 százaléka jó vagy többnyire jó gazdasági környezetre számít a jövőben.

A kutatásban közép-és kelet-európai országok nem szerepeltek, így Magyarország sem. Európában a spanyolok a legpesszimistábbak, az amerikaiak és a kanadaiak közül pedig ugyanannyian gondolják, hogy jobban alakul a gazdaság, mint amennyien azt, hogy rosszul.

A fejlődő országok szinte mindegyikében többen voltak az optimisták, mint a pesszimisták, Nigériában például a megkérdezettek több mint hetven százaléka arra számít, hogy pozitív irányban változnak a dolgok, de túlsúlyban voltak az optimista vélemények Kenyában és Egyiptomban is. A fejlődő országok közül Pakisztán volt az egyedüli kivétel, itt ugyanis hajszálnyival többen voltak a pesszimisták. Ugyan éppencsak, de a derűlátóak megelőzték a borúlátóakat Oroszországban, Chilében és Ecuadorban.

A Globescan elemzése szerint az emberek hozzáállása nagyjából tükrözi az egyes országok gazdasági teljesítményét: a fejlődő államok erős növekedését, és a gazdagok visszaesését. A piackutató szerint a legtöbb előrejelzéssel egybecseng az is, hogy néhány fejlődő országban, például Egyiptomban vagy Pakisztánban ismét a gazdasági visszaesés veszélyétől tartanak az emberek.