Német lapok szerint Németországban adják át Izraelnek Gilád Salitot

Vágólapra másolva!
A német hírszerzés is közreműködött az izraeli-palesztin fogolycseréről szóló megállapodás létrejöttében. Az öt évvel ezelőtt foglyul ejtett Gilád Salitot német lapok szerint Németországban adják át Izraelnek. A fogolycsere pontos menetrendjéről még zajlanak az egyeztetések.
Vágólapra másolva!

Sajtóértesülések szerint Németországban adják át Izraelnek a Hamasz palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnya által öt évvel ezelőtt foglyul ejtett Gilád Salitot. Több német újság meg nem nevezett közel-keleti forrásokra hivatkozva pénteken arról számolt be, hogy az elrabolt izraeli katonát rövid időn belül orvosi vizsgálatra Németországba szállítják, és ez után adják át hivatalosan.

Az idézett források további részleteket nem közöltek. A korábbi értesülések arról szóltak, hogy az elrabolt katonát a palesztinok a jövő héten kedden Egyiptomban adják át Izraelnek, sőt állítólag már Egyiptomba is csempészték őt. Hivatalos forrásból a hírt nem erősítették meg.

A Háárec című izraeli lap úgy tudja, még folynak az egyeztetések a pontos menetrendről, és a tervek szerint Salitot a Gázai övezetből a Sínai-félszigetre szállítják majd, onnan pedig az egyik egyiptomi határátkelőn keresztül Izraelbe. Amint a Sínai-félszigetre ér, az izraeliek szabadon engednek 27 paleszton női foglyot, amikor pedig belép Izraelbe, további 450 palesztin rab nyeri vissza a szabadságát, az ő személyükről már megegyezett Izrael a Hamasszal.

Izrael és a radikális palesztin szervezet között a hét elején jött létre megállapodás arról, hogy Salit szabadon bocsátásának fejében az izraeli hatóságok több mint ezer palesztin foglyot engednek ki a börtönből. A német szövetségi hírszerzés, a BND közreműködött a fogolycseréről szóló megállapodás létrejöttében - erősítette meg az ezzel kapcsolatos korábbi értesüléseket a Der Tagesspiegel. A berlini napilap úgy tudja, "aktív és csendes" volt a közvetítés, és hosszú időn keresztül zajlott.

A közreműködő ugyanaz az ügynök, bizonyos Gerhard Conrad volt, aki 2008-ban sikerrel közvetített a Hezbollah libanoni síita radikális szervezet és Izrael között. Akkor a Hezbollah két meggyilkolt izraeli katona holttestét adta át a többi között öt bebörtönzött Hezbollah-milicista szabadon bocsátása fejében. Három évvel ezelőtt a kancellári hivatal a nyilvánosság előtt méltatta a BND érdemeit, ezúttal azonban sem a hírszerzés, sem a kancellár hivatala sem közölt semmit. A Der Tagesspiegel ugyanakkor utalt arra, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hét közepén köszönetet mondott Angela Merkel kancellárnak és a német közvetítőnek a fogolycsere támogatásáért.

Mindeközben a Háárec című izraeli lap azt írja, a fogolycsere keretében olyan palesztinok is kiszabadulnak, akik a Hamasz katonai szárnyának alapítói, és közük volt több, Izrael elleni terrortámadáshoz. A foglyok nem hivatalos listája a Hamasz weboldalán jelent meg. A fogolycsere keretében ugyanakkor nem nyeri vissza a szabadságát az ötszörös életfogytiglanira ítélt Marván Bargúti, a palesztinok egyik nemzeti hőse, a második intifáda vezetője, valamint a 30 év börtönnel sújtott Ahmed Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű radikális szervezet vezetője sem.

A fogolycsere elleni tiltakozásul egy férfi megrongálta Jichák Rabin síremlékét Tel-Avivban, miután kiderült, hogy a foglyok között, akiket Salitért cserébe szabadon bocsátanak, a szülei és testvérei haláláért felelős két palesztin merénylő is van. A 27 éves férfi rokonai egy 2001-es terrortámadásban haltak meg Jeruzsálemben.