Kitoloncolhatják a brit parlamentben fogott "orosz kémet"

Vágólapra másolva!
Egy korábbi brit parlamenti asszisztens-kutató elismerte, négy évig viszonyt folytatott egy liberális-demokrata képviselővel, de tagadja, hogy közben Oroszországnak kémkedett volna.
Vágólapra másolva!

Azzal vádolják az Egyesült Királyság parlamentjében dolgozó egykori asszisztenst, kutatót, Jekatyerina Zatulivetert, hogy Oroszországnak kémkedett. A Katiának nevezett 26 éves nőnek négy évig viszonya volt a brit parlamentben ülő 64 éves Mike Hancockkal, emellett intim közelségbe került több, pontosan meg nem nevezett európai hivatalnokkal is - számol be az esetről a The Times alapján a Business Insider.

Jekatyerina Zatulivetert tavaly vette őrizetbe a brit titkosszolgálat kémkedés gyanúja miatt. Az Independent írása szerint a nő beismerte a titkos viszonyt a védelmi bizottságban dolgozó férfival, de tagadja, hogy az orosz titkosszolgálatnak kémkedne. Zatuliveter erről a bevándorlási hivatal meghallgatásán beszélt, ugyanis ki akarják toloncolni az országból.

A belügyminisztérium ügyvédje, Jonathan Glasson azt mondta a nőnek a kivándorlási hivatal meghallgatásán, hogy sokkal több volt mint kutató. Szerinte ő biztosította, hogy az orosz titkosszolgálatnak legyen szeme és füle a bizottságban. A nő szerint ez nevetséges, és azt állítja, nem csinált semmit.

Forrás: AFP
Kitoloncolhatják az Egyesült Királyságból

A brit parlament egyik liberális-demokrata képviselőjével, Mike Hancockkal folytatott viszonya 2006 novemberétől tavaly márciusig tartott. Az Independent szerint a nő gyakran egyedül maradt a férfi irodájában, így a levelezéséhez és bizalmas anyagokhoz is hozzáférhetett. A nő szerint ez valóban így van, de őt nem érdekelték az iratok. A belügyminisztérium ügyvédje szerint a férfi azért lehetett célpont, mert korábban pletykáltak már házasságtöréseiről. A brit Telegraph szerint Jekatyerina Zatuliveter egyetemistaként találkozott először Hancockkal a szentpétervéri egyetemen. Őt jelölték ki a férfi kísérőjének egy konferencián. Később Moszkvában újra találkoztak, majd a nő az Egyesült Királyságba költözött, ahol viszonyt kezdtek. Ezt követően állt munkába asszisztensként a védelmi bizottságban dolgozó férfi mellett.

A nő egy korábbi meghallgatásán erre azt monda: "Nem tudom, hogyan gondolják, hogy egy orosz lány hallott már a védelmi bizottságról. Beismerte azonban, hogy több más hivatalnokkal is összejött munkája során, például egy NATO-tisztviselővel is, illetve egy holland diplomatával, aki állítólag prostituáltnak hitte őt, és fizetni akart neki együttlétük után. Az orosz nagykövetség az ügyet "PR-mutatványnak" nevezte.