Iskolai sportággá válik a szörf Hawaiion

Eddie Aikau Big Wave Invitational, szörf emlékverseny, óriáshullám
Vágólapra másolva!
Tornaóra helyett szörfölni is járhatnak hamarosan a diákok Hawaiion. Az amerikai tagállam vezetése ugyanis elhatározta, hogy hivatalos iskolai sportággá nyilvánítják a helyi kultúrában mélyen gyökerező sportot.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is iskolai sporttá nyilvánítják a szörfölést Hawaiion. A hullámlovaglás hamarosan a labdarúgáshoz, a kosárlabdához, a röplabdához és az úszáshoz hasonlóan államilag jóváhagyott iskolai sportág lesz - írja a Guardian brit lap. A 2013-as tannévtől már lesznek iskolai bajnokságok egyéniben és csapatban is, fiúk és lányok számára egyaránt.

"Teljesen egyértelmű, hogy a szörf jut először eszedbe, ha Hawaiira gondolsz" - közölte hétfőn Neil Abercombie kormányzó. "Hawaii a szörf szülőheéye. Duke Kahanamokutól (olimpiai bajnok úszó, híres szörfös, hawaii nemzeti hős) kezdve a kedvtelésből vagy sportból szörfölő helyiek és látogatók ezrei számára a sport mélyen gyökerezik kultúránkban, életmódunkban."

A szörffel együtt összesen 19 sportág közül választhatnak a hawaii diákok. Az iskolai szörfölés anyagi hátterének előteremtésében a helyi közösségekre és a sporttal kapcsolatban álló cégekre is számítanak.

"A szörfölés, egy hullám meglovaglása pont olyan, mint az élet. Leesel újra és újra, de újra és újra összeszeded magad, míg végre végiglovagolsz egyenesen a partig" - idézte a lap a 18 éves Carissa Moore-t, Hawaii legfiatalabb szörfvilágbajnokát, aki szerint a fiataloknak nagyon jó elfoglaltság lehet a szörfölés. "Jó módszer arra, hogy egy csomó energiát pozitív irányba tereljünk."