Összecsaptak a tüntetők Athénban, egy ember meghalt

Vágólapra másolva!
Csütörtökön folytatódik a kétnaposra tervezett általános sztrájk Görögországban, miközben a parlament az új megszorító csomag végső szavazására készül. A törvényhozás épülete előtt délre mintegy hatvanezer tüntető gyűlt össze, vörös zászlót lobogtatva és buzdító jelszavakat skandálva. A tüntetők később összecsaptak, egy ember életét vesztette.
Vágólapra másolva!

A görög törvényhozók szembeszállhatnak a sztrájkolók követelésével, mivel várhatóan csütörtökön véglegesen is áldásukat adják az újabb megszorító csomagra - írja a CNN. Az amerikai hírcsatorna tudósítása szerint reggel a tüntetők már elkezdtek szállingózni a parlament előtti Szintagma (Alkotmány) térre, vörös zászlókat lobogtatnak, és azt kántálják: "Emberek, vegyétek kezetekbe az irányítást!" A szervezők korábban arra hívták fel az embereket, hogy mindenki menjen a fővárosba az általános sztrájk második napján. Szerdán a rendőrség becslése szerint 70 ezer fő tüntetett, miközben a szervezők 120 ezer emberről beszéltek.

Délre mintegy hatvanezer tüntető gyűlt össze a parlament előtt. A megmozdulás a kora délutáni órákig békés volt, bár a megmozduláson ott voltak azok a feketébe öltözött, álarcos tüntetők is, akik az előző napi rendbontást okozták. Később azonban az AP hírügynökség szerint a tüntetők két, egymással szembenálló csoportja összecsapott.

A két rivális csoport közötti összecsapásokban egy ember meghalt. A görög miniszterelnök-helyettes a Reuters hírügynökségnek azt mondta: a tüntetőnek szívrohama volt, de nem sérült meg az összecsapásokban. A zavargók és a szakszervezeti tüntetők közötti verekedésekben többen megsérültek.

A 48 órás sztrájkban a gazdaság minden szektorából részt vesznek a munkavállalók. A légiirányítók ugyan csütörtökre többségében felvették a munkát, így újra indultak a nemzetközi és belföldi járatok. Az általános sztrájk második napján főként az állami cégek alkalmazottai sztrájkolnak, így zárva tartanak a minisztériumok, közintézmények, de néhány bank is. Reggel és délelőtt már több órán át szünetelt a busz- és metróközlekedés, és az orvosok is csak sürgős eseteket láttak el.

Forrás: AFP
Utcakép a szerdai tüntetések után. A képre kattintva galéria nyílik!

Szerdán erőszakba torkollott a tüntetés, összecsapások robbantak ki tüntető fiatalok csoportjai és a rohamrendőrség egységei között Athén szívében, a görög parlament közelében. Legkevesebb hat tüntető és 15 rendőr megsérült, 15 embert letartóztattak - írja a CNN. Egy 21 éves joghallgató szerdán azt mondta a hírcsatornának, hogy akkor is folytatják majd az "ellenállást", ha a megszorító csomagot elfogadják.

A parlament szerdán előzetesen már áldását adta a takarékossági csomagra: 154 képviselő szavazott mellette és 141 ellene a 300 tagú parlamentben, öten nem szavaztak. Az újabb csomagra, amely adóemelést és fizetéscsökkentést is tartalmaz, azért van szükség, hogy az ország megkapja az EU-tól és az IMF-től az ország megsegítésre szánt 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, nyolcmilliárd eurós részletét. A tervek szerint tovább csökkennének a nyugdíjak és a fizetések, és ideiglenesen elbocsátanak 30 ezer dolgozót a közszférából - írja a BBC.

Vasárnap EU-csúcs lesz, amelyen várhatóan komoly vita lesz arról, hogy - tervezett és ellenőrzött módon, de - engedjék-e csődbe menni Görögországot. Ennek lehetőségét már Jean-Claude Juncker luxemburgi külügyminiszter, illetve Jens Weidmann, a német jegybank elnöke is felvetette. Ez azt jelentené, hogy a görög államadósság legalább felét soha nem kapnák vissza a hitelezők. Emiatt több nagy bank is nehéz helyzetbe kerülne, így ezek védelméről is gondoskodni kell.