Anna Chapman csapata miatt bukhattak le a Németországban elkapott orosz kémek

Vágólapra másolva!
Az Amerikában tavaly felszámolt orosz kémhálózat miatt bukhatott le az a két orosz ügynök, aki a gyanú szerint ipari kémként dolgozott Németországban az orosz hírszerzésnek. A lefülelt házaspár húsz éve továbbított kódolt rádióüzeneteket Németországból, és múlt kedden fogták el őket. Egy orosz illetékes szerint már nem voltak aktívak, a német hatóságok szerint azonban elfogásukkor is épp kódolt rádióadást hallgattak.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg egy autógyárban kémkedtek ipari titkok után az a két, Németországban elfogott orosz kém, akit a múlt héten vettek őrizetbe a német rendőrség különleges egységei - írja a Deutsche Welle német hírportál. A lap szerint a hatóságok egy középkorú házaspárt vettek őrizetbe, akik már két évtizede kémkedhettek Németországban, és állítólag kódolt üzeneteket továbbítottak az orosz hírszerzésnek.

Az 51 éves Heidrun A.-t és a 45 éves Andreas A.-t múlt kedden fogták el: a férjet a baden-württenbergi Balingen városában, a feleséget pedig a Hessenben található Marburgban. Az asszony állítólag épp kódolt rádióadást hallgatott egy adóvevőn, amikor a rendőrök rátörtek. A házaspár a Deutsche Welle szerint még az 1990-es években érkezett Németországba Mexikón keresztül, papírjaik szerint egyikük Argentínában, másikuk Peruban született. A hatóságok azonban megállapították, hogy mindkettejük útlevele hamis.

A kémkedéssel gyanúsított házaspár tevékenysége a német lapok szerint akkor lett gyanús a hatóságoknak, amikor tavaly az FBI felszámolt egy tízfős orosz kémhálózatot az Egyesült Államokban. Azokat a kémeket Oroszországba toloncolták ki, egyikük, a férfimagazinok címlapján tangában pózoló szépség, Anna Chapman pedig azóta hírességgé vált hazájában (a róla szóló cikkeinket itt olvashatja). A Deutsche Welle szerint a Németországban dogozó kémek azért buktak le, mert kapcsolatban álltak az egyik Amerikában lefülelt kémmel.

Virágzik az ipari kémkedés

A Deutsche Welle úgy tudja, hogy az elfogott férfi mérnökként dolgozott egy gyárban, amely gépkocsikba gyártott cserealkatrészeket. Valószínűleg az autógyárban kémkedett, és ipari titkokat adott ki Oroszországnak. A lap cikkében megjegyzi, hogy az orosz hírszerzés (SZVR) gyakran végez ipari kémkedést.

A német szövetségi hírszerzés 2010-es jelentése szerint Oroszországnak és Kínának van a legnagyobb aktív kémhálózata Németországban, és ezek a kémek sokkal inkább ipari információk után kutatnak, mint a kormány titkai után. A jelentés szerint az SZVR-nek mintegy 13 000 ügynöke van világszerte, akik az üzleti életben, a tudomány és a technológia területén aktívak, és főleg hajtóművekről, műholdakról, érzékelőkről és kommunikációs technológiákról gyűjtenek adatokat.

Nyugdíjazott kémekről beszélnek az oroszok

Az elfogott házaspár múlt szerdán jelent meg egy német szövetségi bíróság előtt, amely előzetes letartóztatásba helyezte őket. Az orosz Izvesztyija napilapnak a berlini orosz nagykövetségen azt mondták, hogy egyelőre nem kommentálják a kémekről szóló "találgatásokat", mivel a német hatóságok hivatalosan még nem tájékoztatták őket az ügyről. A nagykövetség ügyeletes diplomatája szerint az internetről értesültek a kémügyről.

Egy névtelenül nyilatkozó illetékes orosz hírszerző tiszt ugyanakkor azt mondta a lapnak, hogy a letartóztatott házaspár esetében nem lehet kémkedésről beszélni, mivel már nyugállományban vannak. A tiszt szerint a volt kémeknek már családja van, és nem voltak aktívak, csupán postafiók módjára fogadtak és továbbítottak információkat.