Angela Merkel már a YouTube-on is kormányoz

Vágólapra másolva!
A kancellár novemberben húszperces interjúban válaszol a felhasználók kérdéseire a német kormány YouTube-csatornáján.
Vágólapra másolva!

Bemutatkozott a német kormány YouTube-csatornája: az első videók olyan aktuális témákat tárgyalnak, mint például a pénzügyi válság. A csatornán Steffen Seibert, kormányszóvivő is beszél munkájáról, november közepén pedig Angela Merkel kancellár ad húszperces interjút, amelyhez az internet felhasználók november 7-ig küldhetik be kérdéseiket. A legjobb tíznek tartott kérdést fogják feltenni a kormányfőnek. Eddig csaknem félezer felhasználó küldött be kérdéseket.

Az interjúval a kormány a kormányzat internetes jelenlétének nagy hiányosságát is igyekszik orvosolni: sokak szerint ugyanis hiányzik az interakció lehetősége, ehelyett az internetezőket elsősorban formális módon tájékoztatják az aktuális témákról. A YouTube segítségével viszont párbeszéd alakulhat ki - hangsúlyozta Seibert. A német kormány pozitív tapasztalatai voltak a Twitterrel, ezért is nyitott az újabb csatorna felé.

Georg Streiter helyettes kormányszóvivő az új kommunikációs eszköz bemutatásakor úgy fogalmazott, egy modern kormánynak használnia kell a modern lehetőségeket is. A videók bevezetnek a kormány munkájába és Merkel, a pénzügyminiszter Wolfgang Schäuble és kollégáik szemszögéből fejtenek ki olyan politikai témákat, mint például az euró helyzete. A kancellár már eddig is rendelkezett saját honlappal, és Seibert is előszeretettel veszi igénybe a Twitter közösségi protál szolgáltatásait. Angela Merkel Youtube-os interjúja után más kabinettagok is válaszolnak majd az internetezők kérdéseire. A német kormány YouTube csatornájának a kezelésével a kancellár sajtóosztályának ötfős csoportját bízták meg.