WikiLeaks: "Szeretetre méltó" magyar raszta bolygatta meg az új-zélandi politikát

Nandor Tanczos, open source
Vágólapra másolva!
Az új-zélandi parlamentben a 2000-es években különös, rasztahajú magyar figura bukkant fel, aki többek között a könnyűdrogok legalizálásáért küzdött. A Tiszát még ma is érzelmesen emlegető Tánczos Nándor anarchistaként is parlamenti képviselő lehetett a világ túloldalán, és egy időben még lehetséges pártvezetőként is emlegették - derül ki egy wellingtoni WikiLeaks-táviratból.
Vágólapra másolva!

A könnyűdrogok legalizálásáért küzdött, rasztahajtincseiből csavart kontyával pedig az új-zélandi politika egyik leglátványosabb egyénisége volt az a magyar származású anarchista parlamenti képviselő, akiről 2005-ben egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott távirat is részletesen beszámolt. Tánczos Nándor az USA wellingtoni nagykövetsége által írt jelentés szerint 2005-ben esélyes volt az új-zélandi Zöld párt vezetői tisztségére is, bár stílusát sokan rossz szemmel nézték.

Az új-zélandi magyar akkor bukkant fel a WikiLeaks-iratokban, amikor az ország Zöld pártjának egyik vezetője váratlanul elhunyt, és ez választás elé állította a pártot. 2005-ben Új-Zéland kormánykoalícióját a zöldek is támogatták, és fennállt az esélye, hogy a kormánykoalíció szakadása esetén döntő szerepük lehet az ország kormányában - derül ki a jelentésből. Az amerikai diplomaták szerint azonban a párt karizmatikus vezetőjének halálával elvesztette az egyetlen politikusát, akit az üzletemberek és a nagyobb pártok politikusai is komolyan vettek.

A pártvezéri posztra a nagykövetség szerint három személy volt esélyes, köztük az apai ágon magyar, anyai ágon dél-afrikai Tánczos Nándor is. A távirat szerint a magyar származású politikus azért került szóba, mert ő volt a zöldek egyik parlamenti képviselője: a párt honlapján található profilja szerint 1999-től 2008-ig volt képviselő, ezenkívül azonban nem sok szólt mellette - olvasható a jelentésen.

"Tánczos szeretetre méltó ember, akit Új-Zélandon leginkább a marihuána legalizálásáért folytatott kitartó harca miatt ismernek" - jellemezte a dokumentum. "Ez és a hatalmas rasztatincsei minden bizonnyal sokat vesznek el a súlyából" - tették hozzá az amerikai diplomaták. A jelentés szerint a könnyűdrogokért folytatott küzdelme bizonyos értelemben meg is mérgezte az egész pártot, és sok pártvezető miatta érezte úgy, hogy a szavazók a zöldeket automatikusan a kábítószerekkel kapcsolják össze.

Tisztelet a Tisza folyónak

A magyar származású politikus saját honlapja szerint komolyan veszi magyar gyökereit: "Tisztelettel adózom a magyar őseimnek, tisztelem a Tisza folyót, amely öntözte, fenntartotta, etette őket és a szomjukat oltotta ezer éven át" - írja. Honlapján néhány magyar szó is felbukkan: "I give remembrance to my Tata, to my nagymama, to all my aunties, uncles and cousins." (Megemlékezem a tatámról (nagyapámról), nagymamámról és az összes nénikémről, bácsikámról és unokatestvéremről.)

A politikus apja az 1956-os forradalom után emigrált Angliába, Tánczos Nándor már ott született, és onnan költözött családjával Új-Zélandra. Facebook-oldalának tanúsága szerint azonban később is járt Magyarországon: egy fotó szerint édesapjával néhány éve részt vett a magyar Parlamentben az 1956-os forradalom évfordulóján rendezett megemlékezésen.

Összetört óra és lelki megtisztulás

Honlapján azt írja magáról, hogy anarchista politikai meggyőződéssel érkezett a zöldek közé, és azért képviselősködött, mert meg akarta változtatni a parlamentet, ezt az "elitista hatalmi szerkezetet". "Kemény munka, ellenséges környezet, frusztráló, néha hányinger az egész, de kemény dolog ott lenni és elérni, hogy a dolgok megváltozzanak" - írja honlapján. Ennek ellenére a WikiLeaks által kiszivárogtatott táviratban bemutatott lehetőséggel végül nem tudott élni, a párt vezetője egy másik jelölt lett, ő pedig 2008-ban otthagyta az új-zélandi parlamentet.

Amikor lemondott parlamenti tisztségéről, Tánczos kalapáccsal nyilvánosan összetörte a karóráját - írta az esetről a brit Telegraph. A lap szerint az új-zélandi magyar származású politikus azt mondta, hogy 1999-ben vette az órát, amikor képviselővé választották, és azóta is "hozzá volt bilincselve". "Ma tehát leveszem ezt a bilincset, mert amikor a folyóink, a levegőnk és az embereink állapotát figyelem, nincs szükségem órára, hogy megmondjam, mennyi az idő" - mondta.

Búcsúbeszédében a Telegraph szerint azt mondta, először azt gondolta, hogy a parlament "egy nagy rakás xxxxx" (a Telegraph cikkéből nem derül ki, hogy milyen szót használt), de később rájött, hogy sok képviselő őszinte szándékkal indul, csak a rendszer rontja meg őket. Közölte: ő is ezért távozik, és "meg akarja változtatni az életét", el akar vonulni, hogy "megtisztítsa a lelkét".

Tánczos rasztafári hitű, honlapján is vallásos köszöntéssel üdvözli a látogatókat, Hailé Szellasszié etióp császárt, a rasztahívők által messiásnak tartott 20. századi afrikai uralkodót dicsőíti. A Telegraph szerint azt állítja, hogy vallásos okokból szív marihuánát, és egyike azon keveseknek, akiknek az új-zélandi rendőrség vallási okból engedélyezte, hogy ne kelljen bukósisakot viselnie kerékpározás közben. Tánczos egy időben gördeszkával járt a parlamentbe, de a bukósisak nem fért a fejére a vallása miatt viselt hatalmas rasztahajkorona miatt.

Az [origo] megpróbálta felvenni a kapcsolatot Tánczossal, hogy elmondhassa a véleményét a róla készült WikiLeaks-aktáról, e-mailünkre azonban a cikk megjelenéséig nem válaszolt.

Hősnek tartja a WikiLeakst
Tánczos Nándor 2010 decemberében blogján terjedelmes bejegyzésben méltatta Julien Assange WikiLeaks-alapítót és a WikiLeaks tevékenységét. A férfi szerint Assange korunk egyik nagy hőse, aki az igazság kiderítéséért küzd, és szembeszáll a hatalommal, saját kormányával és saját hazájának hatóságaival is. A WikiLeaks-kiszivárogtatásból- mint írta - lelepleződik, hogy az USA a "baráti országokban" elnézi az emberi jogsértéseket és a korrupciót, diplomáciai hatalmát pedig az amerikai cégek befolyásának terjesztésére használja.