Visszatért hazájába a jemeni elnök, a fővárosban kiújultak a harcok

Vágólapra másolva!
Három hónappal az után, hogy túlélt egy merényletet, meglepetésre visszatért Jemenbe Ali Abdalláh Száleh elnök, aki eddig Szaúd-Arábiában kezeltette magát. Az elnök visszatérésével fennáll a polgárháború kitörésének a veszélye Jemenben.
Vágólapra másolva!

A jemeni állami tévé adását megszakítva jelentette be, hogy gyógykezelése után visszatért az országba Ali Abdalláh Száleh jemeni elnök. Az államfő - több más vezetővel együtt - súlyosan megsebesült az ellene június 3-án végrehajtott merényletben. Szanaai palotáját érte támadás. Két hónapon át egy rijádi katonai kórházban ápolták, majd még egy hónapig Szaúd-Arábiában lábadozott. Száleh hazatérését meglepetésnek tartják.

Jemenben már csaknem nyolc hónapja tartanak zavargások. Az ellenzék az államfő távozását követeli, a 33 éve hatalmon lévő Száleh azonban nem hajlandó megválni tisztségétől annak ellenére sem, hogy számos ország nyomást gyakorol rá. Jemen arab szomszédainak javaslata értelmében, amelyet az Egyesült Államok is támogat, Száleh büntetlensége fejében lemondana posztjáról. A hatalmat az alelnök venné át és gyakorolná mindaddig, amíg új választásokat írnak ki az Arab-félsziget déli részén elterülő szegény országban.

A BBC brit közszolgálati médium a térség szakértőire hivatkozva azt írja, az elnök visszatérésével fennáll a polgárháború kitörésének a veszélye. A tüntetések egyik szervezője is elismerte, hogy erősödhet az erőszak az országban, de a tüntetők azt akarják, hogy az elnököt a hazájában állítsák bíróság elé. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay arra figyelmeztetett, hogy Jemen veszélyes keresztúthoz érkezett.

A jemeni fővárosban vasárnap kiújultak az összecsapások Száleh hívei és az elnök menesztését követelő erők között. Az elmúlt napok erőszakcselekményeinek mintegy száz halálos áldozata van. Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia attól tart, hogy a kialakult zűrzavar nagyobb teret biztosít ahhoz, hogy az al-Kaida jemeni ága támadásokat hajtson végre a térségben és azon kívül. A nemzetközi terrorhálózat fegyveresei máris több jemeni várost elfoglaltak.

Száleh hazatérésének körülményei nem ismeretesek, annyit tudni, hogy az őt szállító magángép hajnalban szállt le. Szemtanúk szerint a szanaai katonai repülőtérhez vezető utakat péntek reggel lezárták.

Az államfő tűzszünetre szólította fel a jemeni ellenzéket. Ali Abdullah Száleh pénteken összehívta az általa vezetett kormányzó Általános Népi Kongresszus párt vezetését. Abdu al-Dzsanadi információs miniszterhelyettes szerint az ülésen eldöntötték, hogy továbbra is Száleh áll a párt élén. "Ha a parlamenti választásokon a pártnak nem sikerül győznie, akkor is az ellenzékbe vonuló párt élén marad" - mondta al-Dzsanadi.