A verespataki beruházás miatt lemondott a román elnök RMDSZ-es tanácsadója

Vágólapra másolva!
Traian Basescu román államfő elfogadta, hogy távozik posztjáról kisebbségi ügyi tanácsadója, Eckstein-Kovács Péter.
Vágólapra másolva!

A verespataki aranybánya-beruházás miatt lemondott posztjáról Eckstein-Kovács Péter, Traian Basescu román államfő kisebbségi ügyi tanácsadója. A politikus, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagja, elmondta: lépésének oka az, hogy a román államfő támogatja a bányaberuházást, ő maga viszont ellenzi azt, egy tanácsadónak pedig támogatnia kell az államfő kezdeményezéseit.

"Államelnöki tanácsadóként az államfő véleményét kell tolmácsolnom és népszerűsítenem. A verespataki aranybánya esetében ezt nem tudtam vállalni, hiszen évek óta következetesen a ciántechnológia ellen foglaltam állást" - nyilatkozta Eckstein-Kovács a kolozsvári Szabadság című napilapnak.

Eckstein-Kovács elmondta azt is, hogy Basescu elfogadta egyelőre szóban közölt lemondását, amit hétfőn nyújt majd be írásban is. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a lapnak nem kívánta kommentálni a lemondást, mivel - mint mondta - olyan kérdésről van szó, amely az államfőre és tanácsadójára tartozik. Eckstein-Kovács Péter 2009-től töltötte be a tanácsadói tisztséget, amelyet Basescu azt követően ajánlott fel neki, hogy az RMDSZ-es politikus 2008-ban nem jutott be szenátorként a román parlamentbe.

Románia a következő időszakban a Verespatakon tervezett aranybánya mellett még két másikat is megnyit Basescu szerint. Az államfő augusztus közepén egy televíziós műsorban pragmatikus okokkal magyarázta ezt. Utalt arra, hogy az arany és az ezüst világpiaci ára jelentős mértékben emelkedett az elmúlt években, és a valuták bizonytalansága miatt Romániának minél nagyobb aranytartalékra van szüksége.