Szíria azonnali elhagyására szólította fel az amerikaiakat a washingtoni külügyminisztérium

Vágólapra másolva!
Szíriai utazásaik elhalasztását illetve a polgárháború-sújtotta ország elhagyását kéri állampolgáraitól az Egyesült Államok külügyminisztériuma. 
Vágólapra másolva!

"A szíriai kormány erőszakkal lép fel a békés tiltakozásokkal szemben, mindez pedig bizonytalansághoz és ingatag helyzethez vezetett az országban" - ezzel indokolta csütörtöki közleményében az Egyesült Államok külügyminisztériuma, hogy az arab ország azonnal elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat.

A külügyminisztériumi közleménye arra is figyelmeztet: az érintettek addig hagyják el az országot, amíg azt kereskedelmi közlekedési eszközökkel még meg tudják tenni, aki pedig még csak a közeljövőben indulna Szíriába, attól azt kérik, halassza el utazását.

Az amerikai külügyminisztérium áprilisban már elrendelte, hogy damaszkuszi nagykövetségének nélkülözhető tagjai, valamint a misszió alkalmazottainak családjai hagyják el az országot.

Szíriában március közepén kezdődtek a tiltakozások, a tüntetők azóta követelik Bassár el-Aszad szíriai elnök lemondását, akinek családja mintegy 40 éve uralkodik az országban. Emberi jogi csoportok számításai szerint mintegy kétezer ember vesztette életét március óta a tüntetők ellen erőszakkal fellépő kormányerők miatt. Damaszkusz harckocsikat, orvlövészeket, hadihajókat is bevet a felkelés elfojtására. Emberi jogi szervezetek szerint a rendfenntartók tüzet nyitnak a nagyrészt fegyvertelen tüntetőkre.