Autót továbbra sem vezethetnek, de szavazhatnak a szaúdi nők

Vágólapra másolva!
Teljes jogú tagjai lehetnek a Shura tanácsnak, indulhatnak az önkormányzati választásokon, és akár még szavazhatnak is a jövőben a szaúdi nők - közölte vasárnap a konzervatív iszlám királyság vezetője. Szaúd-Arábiában többek között az utazás és az autóvezetés is meg van tiltva a nőknek.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia királya, Abdullah vasárnap bejelentette, hogy a szaúdi nők is politikai szerephez juthatnak a jövőben. A király úgy fogalmazott: a konzervatív iszlám királyságban élő nők a jövőben teljes jogú tagként csatlakozhatnak a tanácsadói feladatokat ellátó Shura tanácshoz, és részt vehetnek a helyhatósági választásokon - írja a Reuters hírügynökség.

"Mivel az iszlám törvénykezéssel összhangban számos területen kénytelenek vagyunk a nők szerepét marginalizálni, ezért az egyházi vezetőkkel tartott tanácskozás után úgy döntöttünk, hogy a következő ciklustól kezdve teljes jogú tagként bevonjuk őket a Shura tanács munkájába" - fogalmazott a király, aki hozzátette: a nőknek lehetőségük lesz rá, hogy jelöltként indulhassanak az önkormányzati választásokon, és még akár szavazati joguk is lehet.

Az országban élő aktivisták régóta kérnek nagyobb jogokat a szaúdi nőknek, akiknek meg van tiltva, hogy utazzanak, hogy dolgozzanak, hogy férfi rokonuk engedélye nélkül orvosi beavatkozáson essenek át vagy hogy autót vezessenek.