Robbanásveszélyes a helyzet az észak-koszovói határátkelőknél

Vágólapra másolva!
Nem sikerült nyilatkozatot elfogadni az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén az észak-koszovói helyzetről. A koszovóiak vámellenőrzést készülnek bevezetni két határátkelőnél. A helyszínen tüntetők és úttorlaszok vannak, a világszervezet erőszaktól tart.
Vágólapra másolva!

A nyugati országok ellenkezése miatt nyilatkozat közzététele nélkül ért véget az ENSZ Biztonsági Tanácsának Koszovóval foglalkozó csütörtöki rendkívüli ülése. A BT rendkívüli ülésének összehívását Szerbia és Oroszország kérte amiatt, hogy pénteken Pristina a KFOR és az EU koszovói igazságügyi és rendőri missziójának (EULEX) segítségével vám- és határellenőrzést akar bevezetni a koszovói-szerbiai adminisztratív határ két átkelőhelyén. Oroszország egy egymondatos nyilatkozatot szeretett volna közzétenni arról, hogy Belgrádnak és Pristinának, illetve minden érintett félnek párbeszéd útján kell rendeznie a vitás kérdéseket, de a BT egyes tagjai ezt nem fogadták el.

A BT zárt ülése után Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet komoly aggodalmának adott hangot a Koszovóban kialakuló helyzet miatt. Azt mondta, Pristina szándéka már így is feszültséget gerjeszt a térségben, és reményét fejezte ki, hogy pénteken mégsem vezetik be a vámellenőrzést a jarinjei és a brnjaki határátkelőkön. Arra figyelmeztetett, hogy az EULEX és a KFOR szerepvállalása az effajta lépésekben elfogadhatatlan, és ellentmond mandátumuknak.

A BT ülésén jelen volt Vuk Jeremic szerb és Enver Hoxhaj koszovói külügyminiszter. Jeremic szerint a BT nem támogatta Pristina beharangozott egyoldalú lépését. Mint mondta, az ENSZ-főtitkár koszovói megbízottjának beszámolója hidegzuhanyként érte Pristina képviselőit. A határátkelők átvétele nem lesz sem legitim, sem törvényes a nemzetközi jog szempontjából - tette hozzá.

Enver Hoxhaj ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a két határátkelő ellenőrzésének átvétele nem lesz egyoldalú lépés, és összhangban áll az ENSZ 1244-es koszovói határozatával, az EULEX mandátumával és a nemzetközi joggal is. Hoxhaj szerint a BT rendkívüli ülésén a tanács tagjainak többsége egyetértett Pristina álláspontjával. Szerinte amennyiben Szerbia békét, biztonságot és stabilitást akar a térségben, pénteken "semmi sem történik", a koszovói rendőrök és vámosok pedig munkába állnak mindkét határátkelőn.

Peter Wittig német ENSZ-nagykövet arra figyelmeztetett, hogy Koszovóban robbanásveszélyes a helyzet, ezért mindkét félnek vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz. Belgrádnak pedig tisztában kell lenni azzal, hogy az európai perspektívával összeegyeztethetetlen a "játszadozás a nacionalizmussal és a populizmussal".

A koszovói szerbek az AFP hírügynökség jelentése szerint pénteken korán reggel lezárták a két vitatott határátkelőhöz vezető utakat. A KFOR békefenntartói már korábban lezárták szögesdrótokkal a Jarinje határátkelőt a forgalom elől, és a Beta hírügynökség szerint táblákat is kihelyeztek, amelyeken angol és szerb nyelven is azt írták: "Állj, vagy lövünk!" A másik határátkelőnél, Brnjaknál több teherautó zárja el az utat, itt néhány tucat tüntető is összegyűlt - mondták szemtanúk a hírügynökségnek. A határátkelőknél kialakult helyzetet egyelőre nem kommentálták a koszovói hatóságok.

Péntek délelőtt két helikopterrel megérkeztek jarinjei és a brnjaki átkelőhöz az EULEX tagjai, valamint koszovói vámosok, hogy megkezdjék a két átkelő ellenőrzését. A KFOR német katonái azt mondták, hogy az átkelőt mindaddig zárva tartják, amíg a közelben emelt úttorlaszoknál összegyűlt szerbek nem távoznak a helyszínről. A brnjaki átkelőnél, fél órával az EULEX rendőreinek megérkezése után leszállt egy másik helikopter is, amely a koszovói kormány vámosait vitte a helyszínre. Ennél az átkelőnél francia és német KFOR-katonák teljesítenek szolgálatot.

Edmond Mulet, az ENSZ főtitkár-helyettese arról számolt be, hogy pénteken zárva lesznek az közintézmények és az üzletek Észak-Koszovóban. Úttorlaszok zárják el a fő hidat Mitrovicában és más utakat is. Mulet szerint a világszervezetet aggasztja, hogy a határátkelőknél bármilyen akció ismét erőszakhoz vezethet Koszovóban.

Észak-Koszovóban júliusban kezdődtek összecsapások, miután a pristinai kormány különleges rendőri erőket küldött a két határátkelőhöz, hogy érvényt szerezzenek a szerbiai import tilalmának. Koszovó ezzel a tilalommal válaszolt arra, hogy korábban Szerbia betiltotta a koszovói áruk behozatalát tiltakozásul Koszovó függetlenségének kikiáltása ellen.