Nyolcvan embert vettek őrizetbe a Wall Streeten tartott felvonulás után

wall street, tüntetők, new york, válság
Vágólapra másolva!
Rendbontás és a forgalom akadályoztatása miatt vettek őrizetbe legkevesebb nyolcvan embert szombaton New Yorkban. A "Foglaljuk el a Wall Streetet" csoport a vállalati kapzsiság és a politikában tapasztalható korrupció miatt hirdetett fevonulást. A mozgalom most azt tervezi, hogy a madridi fiatalokhoz hasonlóan letáboroznak a város pénzügyi negyedének közelében található egyik parkban.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb nyolcvan embert vett őrizetbe a rendőrség szombaton, a New York pénzügyi negyedében tartott, Wall Street-ellenes felvonuláson - írja a BBC csatorna online oldala. A megmozduláson - amelyet a "vállalati kapzsiság és a korrupt politika" ellen hirdettek meg - több százan vettek részt. A tüntetők több egyéb témára is felhívták transzparenseikkel a figyelmet: többek között az egészségügyi reformra, a háborúkban vállalt amerikai szerepekre és a halálbüntetésre. A felvonulásra egy héttel az után került sor, hogy a "Foglaljuk el a Wall Streetet" csoport tüntetést szervezett a kerületbe.

A csoport egyik legfőbb törekvése, hogy megvédje az amerikaiak 99 százalékát a gazdagok egy százalékától. A mozgalom arra kért nagyjából húszezer embert, hogy szeptember 17-én árasszák el Manhattan alsóbb részeit, és maradjanak is ott néhány hónapig. A tüntetők - akik többsége fiatal -nagyjából 1500-an lehettek, számuk a szombati felvonulásra azonban kétszázra csökkent. A kerületben erős rendőri jelenlét volt, a rendőrök hálók telepítésével próbálták elzárni a tüntetők elől a főbb útvonalakat, beleértve a Fifth Avenue-t és megvédeni a New York-i tőzsde épületét.

Forrás: AFP

A vállalati kapzsiság és a korrupicó ellen tüntetnek a "Foglaljuk el a Wall Streetet" csoport tagjai.

Az egyik tüntető, a 21 éves Ryan Reed azt mondta, azért csatlakozott a felvonuláshoz, mert "amit érzek és látok, azt látja a legtöbb amerikai, és ez nem más, mint hogy a gazdaság és az egész rendszer összeomlik". "Az ellenséghez tartoznak a Wall Street nagy üzleti vezetői, a nagy olajvállalatok vezetői, a nagy szénvállalatok vezetői és a katonai ipar vezetői" - fogalmazott.

A legtöbb letartóztatásra a rendbontás és a forgalom akadályoztatása miatt került sor, egy személyt azonban azzal vádolnak, hogy megtámadott egy rendőrt - közölte a rendőrség. Azt azonban nem kívánták kommentálni, hogy a tüntetők szerint "soha nem látott rendőrségi agresszió" kísérte a felvonulást.

A "Foglaljuk el a Wall Streetet" kampány honlapja azt írja: a tüntetők abban érdekeltek, hogy az Egyesült Államok újra visszakerüljön állampolgárai kezébe. "A nemzetünk, a fajunk és az egész világ válságban van. Az Egyesült Államok kiemelkedő szerepet játszik ennek megoldásban, azonban nem engedhetjük, hogy továbbra is a vállalati kapzsiság és a politika korruptsága határozzák meg nemzetünk politikáját" - olvasható a szervezet honlapján. A többek között Kairóban, Madridban és Tunéziában látott megmozdulásokhoz hasonlóan a csoport is azt tervezi, hogy a pénzügyi negyedhez közel eső Zuccotti parkban marad, míg követelései nem teljesülnek.