Észak-koreai gyilkos akcióját akadályozták meg Szöulban

Vágólapra másolva!
Korábban az észak-koreai fegyveres erők különleges alakulatának tagja lehetett az a férfi, aki állítólag a phenjani kormány utasítására, mérgezett injekciós tűvel akart végezni egy Dél-Koreában élő disszidens aktivistával. A gyilkosságot a déli titkosszolgálatok akadályozták meg.
Vágólapra másolva!

Támadást tervezett egy volt észak-koreai katona egy Dél-Koreában élő Phenjan-ellenes aktivista ellen - írja a BBC csatorna online oldala. A kiszemelt áldozat, Park Szang-hak olyan csoport tagja, amely léggömbökkel juttatja át a határon az észak-koreai vezetőket bíráló üzeneteit.

Az AFP hírügynökség által An néven emlegett merénylő állítólag Phenjan utasítására akart végezni Parkkal. A férfi korábban az észak-koreai különleges fegyveres erők tagja volt, és a kilencvenes évek végén került délre, ahova állítólag szökött.

Park az AFP hírügynökségnek elmesélte, miként hívta őt An találkozóra szeptember 3-ára. "Telefonon azt mondta nekem, hogy egy japán látogatót kell kísérnie, aki segíteni akarja erőfeszítéseinket. Később azonban a titkosszolgálatok figyelmeztettek, ne menjek el a találkozóra, mert fennáll a gyilkosság kockázata" - fogalmazott Park.

A titkosszolgálatok hivatalosan nem kommentálták az ügyet, de egy magát megnevezni nem kívánó munkatárs szerint mérgezett injekciókat találtak Annál a letartóztatásakor.